Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

IJstijd (tijdelijk) voorbij

Geplaatst op: 7 januari 2016

Koud is het nog wel, maar vriezen doet het (voorlopig) niet meer. Tekst en foto's: Enrico Kolk

De dooi is ingevallen. Het gewone leven gaat weer door. Scholen zijn weer open, de winkels worden weer drukbezocht. Bijna niets wijst er meer op dat nauwelijks 24 uur geleden het openbare leven deels platlag. Bijna niets, want op sommige plaatsen is het nog spiegelglad.

Een fietstocht op het Sasdijkje is namelijk nog steeds niet aan te bevelen. En wie lopend door de Prikker moet, kan beter op de weg gaan lopen. De stoep is daar nog vrijwel onbegaanbaar.

Maar veel dat glad is, is niet meer te vinden. In de Lier herinneren slechts de witte stippeltjes in de straat aan de ijsbaan die daar gisteren te vinden was. En waar gisteren bij het Hoofdspoor nog geschaatst was, is daar nu niks meer van te zien. Op Tag-West (en overigens meer plaatsen in Genemuiden) is nog een aantal GFT-containers te zien. De leging daarvan werd geannuleerd vanwege de gladheid.

Vandaag is er bijna niets geannuleerd vanwege het weer. Alleen het zwembad en de Ichthusschool zijn gesloten, de bussen rijden wel. Strooizout dat gisteren al gestrooid werd, blijkt ook vandaag nog te werken. Daarvan is dan ook veel gebruikt. “Het was niet aan te slepen”, vertelt bedrijfsleider John van Dijk van Herman de Haan. “We hebben zo’n 10-15 pallets met per pallet 49 zakken strooizout verkocht gisteren.” Vandaag was dat iets minder, maar volgens Van Dijk zijn er ook nu mensen die een reserve aan willen leggen. Dat is nog steeds mogelijk, want bij Herman de Haan is een flinke voorraad.

“Kwestie van goed inkopen hè”, zegt Van Dijk lachend. “Wij hebben in ieder geval geen tekort.” Wie gisteren de reis niet aandurfde, en dat waren vooral ouderen, kon strooizout thuisbezorgd krijgen. “Dat hebben we voor het goede doel gedaan, dus geen extra kosten gerekend. Vooral voor oude mensen en gezinnen bleek dat een uitkomst. Het busje heeft gisteren de hele dag gereden. Wel voorzichtig natuurlijk…”

Zelf strooien is makkelijker geworden. “Veel mensen kochten strooiwagentjes. Dat is een karretje dat zout voor je uit strooit terwijl je loopt. Je hoeft dan niet met de hand te strooien, maar je kunt wel op plekken komen waar dat met de auto niet lukt.”

De verwachting is dat het de rest van de week dooi blijft. “Volgende week mogelijk weer winterse temperaturen, maar dat is nu nog moeilijk om te zeggen”, voorspelde onze weerman John Poot gisteren.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500