Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Overlevende concentratiekamp naar Hasselt

Geplaatst op: 8 januari 2016

Op donderdag 28 januari organiseert de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland een sponsoravond in vereninigsgebouw De Schakel aan de Kastanjelaan in Hasselt. Voor deze avond is de heer Louk de Liever uit Amersfoort uitgenodigd om een lezing te houden. Hij zal dan vertellen over zijn ervaringen als Joods jongetje van vijf in de concentratiekampen Theresienstadt en Bergen-Belsen(waar ook Anne Frank zat). Zijn ouders hadden Louk al in 1941 bij een pleeggezin in Amsterdam gebracht.

‘We waren Joods en bang opgepakt te worden. Zelf doken ze toen onder. Eigenlijk ben ik verraden door de overburen in Amsterdam. Ik zie nog de zwarte leren jassen van de mannen die me op 16 augustus 1944 kwamen halen’, vertelt Louk. Als Joods jongetje van vijf belandt hij in 1944 in Westerbork. Louk de Liever is dan al drie jaar bij een pleeggezin. Hij is één van de vijftig kinderen die zonder ouders zijn opgepakt. Als ‘Gruppe Unbekannte Kinder’ gaan ze met de laatste trein uit Westerbork naar Theresienstadt. Van de meeste was de identiteit niet duidelijk. Op de transportlijsten noemden de Duitsers hen dan ook ‘Gruppe Unbekannte Kinder’. In de jaren ’90 begon hij een speurtocht naar de andere ‘onbekende kinderen’. Contacten werden hersteld, ervaringen gedeeld en er ontstonden bijzondere vriendschappen. Ook was De Liever betrokken bij de oprichting van het monument voor de 62 vermoorde Joodse inwoners van zijn vroegere woonplaats Nijkerk, dat hij samen met zijn kleinzoon in 2002 onthulde.

De lezing wordt gehouden in de Schakel, Kastanjelaan 3 (bij de Ichthuskerk) en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Muzikale medewerking zal worden verleend door Alette van de Belt uit Zwartsluis.

De toegang is gratis. Er zal een collecte worden gehouden ter bestrijding van de onkosten en ter ondersteuning van het werk van de Stichting.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500