Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De veilige school (column Gerrit van Houwelingen)

Geplaatst op: 20 januari 2016

Hij mag weer eens op herhalingsoefening en wordt bijgepraat door ambtenaren van de gemeente Almelo over hun ‘Brede Buurt School’, het kloppend hart van onderwijs, welzijn en zorg in de wijk. Belangrijke én leuke dingen naar de wijk te brengen, van naschoolse opvang tot trapveldje. Het lijkt hem een ver-van-zijn-bed-show, maar voor de samenballing van bestuurlijke kracht neemt hij zijn petje af. Als hij ventileert dat zijn school nog niet eens tussenschoolse opvang kent, kijkt iedereen hem glazig aan. Een enquête wijst uit dat nog maar twee procent van de ouders belangstelling heeft. Enkelingen gaan nu naar de Kwaekerties in de kinderopvang, waar genoeg expertise in huis is voor opvang. Ongeloof straalt uit Twentse ogen.

’s Middags zijn er workshops, voor elk wat wils. Hij kiest voor de stichting ‘Stop agressie op school’, niet geleid door een droogzwemmer maar een ervaringsdeskundige. ‘Ho stop’ wordt een gevleugeld onder de heren directeuren. In een andere workshop geeft Orna Gabay, een joodse dame, een bijdrage aan de emotionele ontwikkeling van kinderen. Ze speelt en zingt uit haar theatervoorstelling ‘Kriebeltje’ en steekt iedereen aan met haar temperament. Als ze aan het einde van de dag nog een slotact weggeeft, worden er agenda’s getrokken voor een schoolfeestje.

Wilfred is vertrouwenspersoon van de hervormde scholen en op een woensdagmiddag praat hij de teams bij over de veilige school. Niks geen theorie, hij weet precies hoe het in de praktijk werkt. Aan het eind van de middag zijn de verschrikkingen die een kind kunnen treffen aan ieders oog voorbijgetrokken. Je wilt niet weten met welke problematiek een veiligheidsteam kan worden geconfronteerd. Hijzelf herinnert zich een woord van Zafón die in ‘De schaduw van de wind’ verzucht: ‘De woorden waarmee je het hart van een kind vergiftigt, blijven als een cyste in het geheugen zitten en vreten vroeg of laat de ziel weg’.

Diezelfde week huurt Breman Centrale Diensten ter gelegenheid van de opening van haar nieuwe hoofdkantoor een mobiele ijsbaan op het Havenplein. Vooraf worden de directeuren van de basisscholen opgetrommeld voor overleg, maar Breman heeft z’n zaakjes goed voor elkaar en ze hebben weinig meer aan de organisatie toe te voegen. Elke school krijgt een dagdeel toegewezen. De ouderraad is ter plekke met een hapje en een drankje. Muziekje erbij, een gezellige boel op het Havenplein. Wordt er toch nog geschaatst deze winter.

Zaterdagmorgen wandelt hij door het plantsoen naar dierenspeciaalzaak Heutink om Smølke hondenbrokken te kopen. Koolmeesjes hebben het voorjaar al in de kop. De neusjes van de sneeuwklokjes staan boven de grond. Er zit een priegelvogeltje voor de etalage met een oranje streepje op z’n kop, een goudhaantje, overwinteraar uit het hoge noorden. Volgens Nico de Haan, kenner bij uitstek, regent het er soms van tijdens de trek. Als hij terugfietst let hij extra op, maar er zitten alleen merelmannen in het park, pikkend onder rottend blad. Een paartje Turkse tortels is druk in de weer met nestelen. Die zijn er altijd vroeg bij.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500