Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Peuterpret tijdens Nationale Voorleesdagen

Geplaatst op: 20 januari 2016

De Nationale Voorleesdagen zijn speciaal gericht op kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Voorlezen is leuk en nuttig: het versterkt de band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling en schoolprestaties. Prenten- en voorleesboeken worden tijdens De Nationale Voorleesdagen volop onder de aandacht gebracht.

Voorlezen, wie is er niet groot mee geworden? Voor menigeen is de levenslange liefde voor het verhaal begonnen met dat ene speciale voorgelezen boek waar je maar geen genoeg van kreeg. U weet vast zelf nog wel hoe fijn of spannend het was om voorgelezen te worden, of hoeveel voldoening het gaf om zelf voor te lezen.

Nationale Voorleesdagen

Tijdens De Nationale Voorleesdagen van woensdag 27 januari tot en met zaterdag 6 februari 2016 wordt in het hele land extra aandacht besteed aan voorlezen. De campagne richt zich specifiek op ouders van kinderen van nul tot zes jaar. Een belangrijk doel van deze campagne is peuters en hun ouders te laten ervaren dat (voor)lezen leuk is.

Daarom zijn peuterspeelzalen en kinderdagverblijven uitgenodigd om met hun groepen op bezoek te komen in de Bibliotheek voor een Voorleesshow. Diverse groepen hebben hier gehoor aan gegeven en hebben afspraken gemaakt met de teamleiders. Tijdens het bibliotheekbezoek zal er een ‘geitenstal’ in de Bibliotheek zijn en wordt er aandacht besteed aan het prentenboek van het jaar ‘We hebben er een geitje bij’.

Peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen konden zich ook aanmelden voor het gebruiken van het vertelkastje en de vertelplaten van ‘We hebben er een geitje bij’ of voorleesshows (de decors) van voorgaande jaren. Volgens een rooster gaan de materialen naar de verschillende instellingen.

Cadeautje voor nieuwe leden

Het themaboek tijdens de Nationale Voorleesdagen is dit jaar dus We hebben er een geitje bij’ van Marjet Huiberts. Dit boek gaat over het jongetje Mik. Op de kinderboerderij is een babygeitje geboren en Mik gaat bij alle dieren langs om te kijken of daar het babygeitje is.

De bibliotheek hoopt met deze campagne de boodschap over te brengen dat voorlezen belangrijk is voor de taalontwikkeling van kinderen en vooral ook dat voorlezen leuk en gezellig is. In het streven om steeds meer ouders ervan te overtuigen dat voorlezen aan jonge kinderen een leuke en nuttige tijdsbesteding is, werft Bibliotheek Zwartewaterland tijdens deze campagne ook zoveel mogelijk nieuwe aspirant lezertjes als lid van de bibliotheek. Het lidmaatschap is gratis voor kinderen. Wie zijn kind (van 0 tot 6 jaar) tijdens de Nationale Voorleesdagen aanmeldt, krijgt een bijzonder mooi en zacht babygeitje-vingerpopje cadeau (zolang de voorraad strekt!).

Peuterpret

Samen met Agnes Hovens van Peuters in Beweging houdt de Bibliotheek Zwartewaterland een Peuterpret momentje voor ouders en peuters. Tijdens Peuterpret wordt er even voorgelezen aan de peuters en aansluitend wordt er op het thema van de prentenboek van het jaar even lekker samen bewogen. Peuterpret duurt maximaal 45 minuten. Woensdag 27 februari is Peuterpret om 10.00 uur in de Bibliotheek Hasselt, woensdag 3 februari is Peuterpret om 9.30 uur in de Peuterfitruimte van het Kulturhus in Zwartsluis en om 11.00 uur in ’t Olde Staduus in Genemuiden. Aanmelden voor Peuterpret kan via hasselt@bibliotheekzwartewaterland.nl.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500