Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Internationale topsport in de manege

Geplaatst op: 21 januari 2016

“Sorry sir, i have a parking problem….oh you are from the press”, zegt een blonde dame met Zuid-Europese tongval. Een Engelse bondscoach vraagt of zijn ruiter geïnterviewd mag worden en dat blijkt vervolgens een deelnemer uit Saoedi Arabië te zijn. Het is duidelijk: een internationaal topsportcircus is in de manege van de Zwartewaterruiters neergestreken.

“De publieke opkomst is boven verwachting en toch heb ik niet de indruk dat Genemuiden door heeft wat hier aan de gang is…”, zegt hostess Marga Eenkhoorn aan het begin van de middag. En daar kon ze wel eens gelijk in hebben. Er kwam wel eens een persbericht binnen bij de media, Genemuidenaren hoorden ongetwijfeld over een concours, maar dat het zo’n internationaal spektakel is wisten vermoedelijk slechts enkele Zwartewaterruiters. De impact van het evenement is bij betreden van het manegeterrein echter meteen duidelijk.

Naast de manege staan enorme tenten. Geen protserige stukken plastic waarin sponsoren veel te ruim opgediende buffetten verorberen, maar onderkomens van de paarden. “Die reizen ons achterna”, vertelt topruiter Frank Hosmar uit Hellendoorn. Hij won brons op de Paralympische Spelen van London en heeft zich met de Nederlandse ploeg al geplaatst voor Rio de Janeiro. Hij moet alleen nog afwachten of hij onderdeel uitmaakt van het team. “Maar met mijn paard Alphaville heb ik al veel bereikt, dus ik ga er vanuit van wel”, aldus Hosmar, die onder de indruk is van Genemuiden. “Alles is geweldig geregeld. Toen ik hoorde dat we in januari in Genemuiden moesten rijden, heb ik wel even met mijn wenkbrauwen gefronst. Glibberige wegen, gladheid en dan Genemuiden….maar eerlijk: het is hier perfect.”

En dat mag Herbert Altena van de organisatie graag horen. Ook hij heeft de indruk dat Genemuiden niet helemaal door heeft wat er zich op het manegeterrein plaatsvindt. “Sponsoren konden we dat ook moeilijk duidelijk maken, al hebben we uiteindelijk prachtige steun van het bedrijfsleven. Iedereen dacht dat we voor een concours kwamen, maar dit is wel wat anders. En wij willen graag volgend jaar weer zo’n evenement”, zegt Altena, die ondertussen ook even als verslaggever van Genemuiden Actueel optreedt. Met zijn talenknobbel neemt hij het interview met de Arabische ruiter voor zijn rekening.

Altena wijst nog eens op de tent. “Die is vannacht beveiligd geweest door twee mensen. Je kunt natuurlijk geen enkel risico nemen. Dat zijn dure paarden en bovendien moet je doping voorkomen. Je moet werkelijk aan alles denken bij dit evenement, maar we leren er veel van. En de reacties zijn heel positief.”

Ondertussen blijven de bezoekers binnen druppelen. De kantine van de Zwartewaterruiters zit vol. Vanaf daar kunnen mensen aan weerszijden wedstrijden bekijken. Ook morgen en zaterdag nog. De entree is gratis. Alle reden om even bij een internationaal topevenement te gaan kijken.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500