Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kamperen in de winter

Geplaatst op: 23 januari 2016

Kamperen geblazen bij de motorclub voor het jaarlijkse BSA-treffen. Tekst en foto's: Enrico Kolk

Wie dacht dat er alleen bij de manege een internationaal evenement gaande was, heeft het mis. Op het terrein van Motorclub Genemuiden staat een compleet tentenkamp opgebouwd. Motorrijders uit het hele land, België én Engeland zijn neergestreken bij de tweede kolk.

Tenten, want de ‘bikkels’ kamperen in de winter. Ze kamperen bij koude temperaturen. “Als je goed uitgerust kun je het best volhouden”, vertelt Berend Siebert. Hij is de organisator van het evenement: BSA-treffen, met BSA-motors. “Dat zijn allemaal motors van voor de jaren ’70, want toen hield het merk op te bestaan.”

Zodoende zijn er zelfs motors uit de oorlogsjaren aangekomen in Genemuiden. “Ik heb een motor die gebouwd is in 1940”, zegt deelnemer Aad Otte uit Hillegom. Op die motor maakte hij de twee uur durende rit van Hillegom naar Genemuiden. En hij is onder de indruk. “We hadden vanmorgen een excursie naar Breman Machinery.” Met een blok op mededeelnemer Klaas Wezel uit Schagen: “Dat zou iets voor jou zijn. Een zetbank van duizend ton, grote brokken ijzer.”

“Mooi om te zien dat dat nog in Nederland gemaakt wordt”, reageert Wezel, die er anderhalf uur over doet om naar Genemuiden te komen. Ook hij kampeert twee nachten (vrijdag-zondag) bij het water. Koud? Welnee. “Het is echt avonturieren, dat is ook de kick. Maar we gaan pas rond 3:00 naar de tent en om 8:00 er weer uit. Voordat je tijd hebt om koud te worden moet je er alweer uit”, grinnikt hij. “En vorig jaar lag er sneeuw. Dat is niet kouder dan 0 graden, dus isoleert ook nog weer. En nu is het helemaal niet zo koud meer.”

Doorgewinterde rijders zijn het, meent Siebert. “Dit zijn mensen die het hele jaar doorrijden, ook in de winter. En iedereen komt op de motor. Zelfs de deelnemers uit Engeland.” Dat ze rijden kunnen, hebben ze daarmee bewezen. “Gisteren was het ook nog eens glad.”

Dat is het ook weleens tijdens de toerrit, die op zaterdagmiddag plaatsvindt, maar dan zijn de wegen meestal goed gestrooid. “We rijden dan over binnenwegen naar bijvoorbeeld Staphorst. Vooral bezienswaardigheden in de buurt. Een uitdaging om elk jaar weer wat te vinden. Maar we hebben een jaar de tijd.”

De editie van volgend jaar wordt een bijzondere: dan bestaat het evenement veertig jaar. “Zes jaar geleden is het hiernaartoe gekomen. Daarvoor was het in onder andere Katwijk en Radio Kootwijk.” Omdat het evenement internationaal bekend is, komen de deelnemers uit diverse landen. “Het zijn wel voornamelijk mannen, niet zo heel veel vrouwen.”

Wezel herinnert zich nog een aantal keren dat het treffen in Eijsden plaatsvond. “Dat is vanuit Schagen een flink eind hoor. Dan denk je halverwege: ‘Waar ben ik aan begonnen?’”, lacht hij, blij dat het evenement nu in Genemuiden is. “Het is hartstikke gezellig hier. En ’s avonds gaan we vis roosteren, heerlijk.”

Dat wordt nog uitgebreid met een lezing. “De mensen die hier komen reizen heel veel. Zo’n lezing gaat daarom over verschillende landen”, vertelt Siebert, die zelf volgende week naar Thailand, Laos en Cambodja gaat. “Het is echt leuk om vreemde culturen te leren kennen. En dan de slechte wegen, ja dat reizen geeft echt een kick.”

Net zoals het voor de sleutelaars een kick geeft als ze op hun motors zitten. Daar kan Otte over meepraten. “Wat is er nou mooier om iets dat je zelf gemaakt hebt ook nog eens volop te gebruiken? Dat is de uitdaging!”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500