Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Stereo begint aan bijzonder jubileumjaar

Geplaatst op: 2 maart 2016

Christelijk Genemuider Mannenkoor Stereo viert dit jaar het vijftigjarig jubileum. Dat gebeurt onder meer met een jubileum CD, een boek, een dubbelconcert in de Kamper Bovenkerk en een concert in Dordrecht. Bijzonder is dat het koor na een halve eeuw buitengewoon vitaal is en, tegen de landelijke trend in, veel jonge mannen aantrekt.

Een oproep in de lokale Stadskoerier leidde in 1966 tot de oprichting van Stereo. Maar liefst 38 zanglustige mannen kwamen daar op af. Sindsdien groeide Stereo uit tot een koor met momenteel 144 zangers. En die komen lang allemaal niet uit Genemuiden. “Eigenlijk zijn we zo langzamerhand uitgegroeid tot een koor van Zwartewaterland. Zowel uit Hasselt als Zwartsluis komen ook twintig leden. En 25 leden komen uit een wijde regio buiten Zwartewaterland”, zegt voorzitter Jan Roetman.

Mannenkoor Stereo bracht de afgelopen vijftig jaar meerdere geluidsdragers uit en gaf concerten door heel Nederland, Duitsland en Engeland. Op 10 maart zijn in Hasselt opnames voor een jubileum-cd. Uiteraard onder leiding van dirigent Harm Hoeve en met begeleiding van een orkest met veertien strijkers en blazers. Organist Marco den Toom en pianist Johan Bredewout maken de muzikale begeleiding compleet.

Een tweede hoogtepunt in het jubileumjaar is het dubbelconcert op zaterdag 9 April in de Bovenkerk. “Die kerk ligt ons na aan het hart. De laatste jaren geven wij daar ook de middag en avond Kerstconcerten. Dit keer gaan we eveneens voor een middagconcert voor families en gezinnen en ’s avonds een officieel jubileumconcert voor genodigden en belangstellenden. Uiteraard zingen we dan ook psalmen met Genemuider bovenstem”, vertelt de voorzitter.

Rond dat concert moet ook het jubileumboek verschijnen. Dat is een mooi overzicht van 128 pagina’s Stereo-historie in woord en beeld. In het najaar, op vrijdag 4 november, geeft Stereo nog een concert in de Grote Kerk van Dordrecht. Daaraan is ook een feestelijk reisje voor de koorleden gekoppeld. Roetman prijst zich gelukkig dat daaronder veel jonge mannen zitten. “Nederlandse koren vergrijzen over het algemeen. Wij proberen ons koor op alle mogelijke manieren bij de jeugd onder de aandacht te brengen. En in die opzet slagen we prima. Voor de toekomst van Stereo is dat natuurlijk cruciaal.”

Kijk voor alle informatie over Stereo op www.stereogenemuiden.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500