Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
7 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Voorspelbaar (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 13 maart 2016

Wanneer dingen voorspelbaar worden, haak ik af. Neem nou de wereldkampioenschappen allround-schaatsen. Dat is onderhand toch wel het ultieme evenement van saaie topsport geworden. Ik vind Sven Kramer een geweldig sportman. Maar wat mij betreft kunnen ze hem wereldtitel nummer 9 en 10 alvast per post sturen. Scheelt weer ellenlange televisie-uitzendingen. Aan de andere kant:  ik slaap er uitstekend op. Wanneer de 10 kilometer wordt afgewerkt, ben ik binnen een paar rondjes naar dromenland vertrokken. Zo saai is het.

Er zal wat moeten gebeuren in de schaatswereld. Het huidige systeem van de toernooien zal op de schop moeten. Het aantal kijkers en sponsoren begint al af te nemen. Voorspelbaarheid is dodelijk voor topsport.

Voorspelbaarheid van een andere orde is de vluchtelingencrisis.

Je weet 100% zeker dat dit thema in elk nieuwsbulletin voorbij zal komen.

Een half jaar geleden heb ik daar al eens iets over geschreven. Het was raadzaam geweest wanneer de heren in Brussel de aanbevelingen uit dat epistel direct hadden overgenomen. Europa danst naar de pijpen van een gezet, rossig vrouwtje met een bloempotkapsel. Inmiddels komt ook zij terug op eigen uitspraken die weliswaar nobel klonken, maar die van weinig realisme getuigden.

Op dit moment denken de geleerden dat door een deal met Turkije een oplossing nabij is. Daar ben ik persoonlijk heel sceptisch over.

Ik vind Turken over het algemeen aardige mensen.  Ze zijn bovendien zeer hartelijk. Maar als je zaken met ze wilt doen – en nu spreek ik uit eigen ervaring – dan moet je ogen van voren en achteren hebben. Turken willen namelijk altijd handelen. Al bied je je mooiste producten voor 1 Eurocent aan, dan nog zullen ze proberen wat van de prijs af te krijgen. En ze zijn zeer hardnekkig om dat voor elkaar te krijgen.

Nu gaan de Turken volgende week aan tafel met de Europese Unie die koste wat kost een deal met ze wil sluiten. Een mooiere onderhandelingspositie kunnen ze niet krijgen. De eerste 3 miljard extra steun is min of meer al toegezegd. Turkije gaat deze luxe positie als een citroen uitknijpen. En zou het vluchtelingenprobleem hiermee dan opgelost zijn, dan zou je bereid kunnen zijn de hele koehandel op de koop toe nemen. Maar dat gelooft u zelf toch ook niet?

Ik blijf voorstander van opvang in de regio. En dan ook de omstandigheden voor een leefbare situatie aldaar creëren.

Maar het is inmiddels duidelijk dat de vluchtelingen naar Europa zullen blijven komen. Dat is ook een onderdeel van de deal die met Turkije ophanden is.  In dat geval ligt de enige oplossing in een eerlijke verdeelsleutel over alle landen van de Europese Unie. Wanneer de bereidheid hiertoe bij de meeste landen blijft ontbreken, is het beter de hele Unie direct op te doeken.

Het is niet moeilijk om te voorspellen dat dit probleem nog jarenlang als een molensteen om onze nek blijft hangen.

U bent gewend dat ik regelmatig een stukje afsluit met een mooie uitsmijter.  Dat laat ik dit keer achterwege. Dat zou te voorspelbaar worden……

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500