Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Eilandjes Zwarte Meer hebben naam met Genemuider tintje

Geplaatst op: 2 april 2016

Drie bootjes varen vanaf Kadoelen naar het Zwarte Meer, aan boord de naamgevers van de twee nieuwe eilanden, de jury vanuit RWS en Natuurmonumenten, de nazaten van Arend Timmerman allias De Snörre en de andere deelnemers aan de prijsvraag. Vandaag vieren we dat we met de aanleg van deze twee eilanden de doelstelling voor de ecologische waterkwaliteit hebben gehaald en we daarbij ook nog een Natura 2000 doel gaan realiseren door de eilanden met riet voor de Karekiet te beplanten.

Theo van de Gazelle, directeur Rijkswaterstaat heet de gasten welkom en legt uit dat Rijkswaterstaat als waterbeheerder trots is op deze twee nieuwe eilanden. Hiermee is 6,4 hectare nieuw leefgebied aangelegd voor vissen, waterdiertjes en vogels. “Zoiets doen we niet alleen maar samen met de natuurbeheerder Natuurmonumenten en de markt: aannemer Van den Herik”

De Snörre

Aangekomen bij het eerste eiland legt Genemuidenaar Barneveld uit waarom hij de naam De Snörre aangedragen heeft: “Arend Timmerman was vroeger beheerder van het Zwarte Meer en heeft ons veel over het gebied en de vogels geleerd, we noemden hem De Snörre omdat hij een grote snor had”. Het officiële moment bestaat uit het aansnijden van een taart met daarop de naam van het eiland, dhr Barneveld doet dat samen met Theo van de Gazelle van Rijkswaterstaat. De kinderen en kleinkinderen van Arend sr. vinden het heel bijzonder dat hun vader en opa op deze manier blijvend herinnerd wordt in het gebied waar hij zo van hield en waar nu zelfs de Zeearend nestelt. “Wat zou hij het mooi gevonden hebben om dit mee te maken”.

Kraggenoog

Ook dhr Linzel uit Kraggenburg deed mee aan de naamwedstrijd, hij bedacht de naam Kraggenoog en legt uit waarom:  “oog betekent land wat bij het water hoort en Kraggen duidt op Kraggenburg wat vernoemd is naar de rietkraggen die hier voorkwamen” Ook past het mooi bij IJsseloog wat verderop in het Ketelmeer ligt.  Twiga van der Werf van Natuurmonumenten vertelt dat er in totaal 24 namen ingezonden waren waar de jury deze namen uit heeft gekozen. Als natuurbeheerder is Natuurmonumenten trots op het Zwarte Meer waar nog 30 paartjes van de Karekiet nestelen, we hopen dat dit aantal verder uitbreid nu er meer leefgebied aangelegd is.

Komende weken wordt het riet aangeplant op de eilanden en afgeschermd tegen vraat door ganzen. De eilanden en de ondieptes eromheen zijn bedoeld als leefgebied voor vissen, waterdieren, planten en vogels. Voor de recreant een mooi stuk natuur om langs te varen.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500