Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Regels Luiemotte zijn eenvoudiger

Geplaatst op: 8 april 2016

Op maandag 2 mei is het weer zover: Luiemotte. Langzamerhand wordt het dus tijd om plannen te gaan maken en aan de slag te gaan. Volgens de traditie wordt dit feest gevierd op de eerste dag van mei. Omdat 1 mei op zondag valt, wordt dit jaar de Luiemotte gehouden op 2 mei. Al sinds mensenheugenis is het de gewoonte dat dan in de vroege ochtend de kinderen me de Luiemottes door de straten van Genemuiden trekken. Met hun gebel en gezang wekken zij de langslapers en roepen hen op uit bed te komen. Ook dit jaar zal de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden deze traditionele voorjaarsviering organiseren.

Om het maken van een Luiemotte te stimuleren, zijn de regels wat vereenvoudigd. Maak het niet te ingewikkeld, dat deed men vroeger ook niet. Een Luiemotte maken is niet zo moeilijk als het lijkt: de basis wordt gevormd door een ladder met daaroverheen een wit laken. Verder kan er wat gaas of een gebogen buis worden gebruikt om wat vorm aan het geheel te geven.

Het belangrijkste is echter de versiering. Omdat het om een lentefeest gaat, moet die voor een deel uit weidebloemen bestaan. Maar ook ander natuurlijk materiaal mag gebruikt worden. Een enkel lint, slinger of iets dergelijks is ook geen probleem. Op onze website www.oudgenemuiden.nl kun je zien hoe je een Luiemotte maakt. Er is een handleiding, foto’s van het maken van een Luiemotte en een film te vinden.

Er wordt een klein kind (of een pop) meegedragen (vroeger was dit een langslaper die hiervoor uit zijn bed werd gehaald), want de luilakken worden immers gemaand om op te staan! Je kunt zelf bepalen hoe lang je een Luiemotte maakt (lange of korte ladder). Rond een Luiemotte moeten niet teveel kinderen lopen. Een lange Luiemotte telt maximum acht personen. Als men een korte Luiemotte maakt, moet het aantal deelnemers hierop aangepast worden. Er zijn geen regels welke kleding de deelnemers moeten dragen. Men kan dat zelf bepalen. Een belangrijke wijziging is ook dat er geen 1e prijs, 2e prijs enz. meer toegekend wordt. Iedere deelnemer wordt op dezelfde manier beloond!

Op de ochtend van maandag 2 mei mogen de Luiemottes vanaf 7.00 uur vrij door Genemuiden trekken. Om half acht moeten ze zich melden bij de controlepost die op de parkeerplaats aan de Pr. Irenestraat staat, vóór tandartsenpraktijk Rooker. Rond kwart voor 8 verzamelen de Luiemottes zich op de Kaai, voor ’t Olde Staduus. De deelnemers krijgen daar een versnape­ring.

’s Avonds om zeven uur verzamelen de Luiemottes zich bij het Historisch Centrum Genemuiden. Verwacht wordt dat de deelnemers hierna met de Luiemotte een rondgang maken door De Meente.

De Stichting Vrienden van Oud Genemuiden heeft al een paar enthousiastelingen gesproken over het maken van een Luiemotte en ziet ook jullie Luiemotte graag op maandag 2 mei aanstaande.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500