Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 mei 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Scholen krijgt PowerPoint over Joods leven Zwartewaterland

Geplaatst op: 8 april 2016

De Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland heeft vrijdagmiddag alle scholen in Zwartewaterland een PowerPoint-presentatie overhandigd. Leerlingen kunnen daarmee meer te weten komen over het Joods leven in Nederland en in Zwartewaterland. Voorzitter Barend Vinke overhandigde het eerste exemplaar aan de Arembergschool in Zwartsluis.

Zoals vermoedelijk op veel scholen zijn de leerlingen van groep 7 en 8 daar ook bezig met de Tweede Wereldoorlog. Ze bezoeken straks de 4 mei-herdenking en hebben ook werkstukken gemaakt. Met de PowerPoint krijgen ze extra materiaal aangereikt. Via zeventien dia’s leren ze hoe Joden ooit in Nederland zijn terechtgekomen, wat er in de oorlog gebeurde en hoe de situatie in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis was.

Een aantal Joodse families werd in de oorlog weggevoerd. In Hasselt is dat de familie Marcus, in Zwartsluis de families Antonius, Brest en Hammelburg en in Genemuiden de familie Herschel, die overigens als voor de oorlogsjaren uit Genemuiden was verhuisd.

Met de PowerPoint komt een grote wens uit van de stichting. “Wij hebben eerder de struikelblokken in Zwartsluis gerealiseerd en het monument in Hasselt. Educatie was daarna de wens. Het is belangrijk dat ook de jonge generatie weet wat er in de oorlog is gebeurd”, zegt Aletta Mateboer.

En dat het thema nog steeds actueel is, zien de kinderen vermoedelijk elke avond op het Jeugdjournaal. De wereld staat opnieuw bij tijd en wijle in brand. “Blijf hopen en werken aan vrede”, luidde het credo op de Arembergschool.

IMG_7487

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500