Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Het afzinken van de Vijf Gebroeders (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 10 april 2016

De lente is begonnen en dus gaat het onvermijdelijke ook weer gebeuren: Het oude turfschip “de vijf gebroeders” gaat weer varen. Tot vervelens toe heb ik vorig jaar via allerlei media moeten ervaren dat er tochtjes met deze boot op het programma stonden. En als de voortekenen niet bedriegen, staat ons de komende maanden weer een stroom aan nutteloze informatie over de meer dan 100 jaar oude schuit te wachten.

Het is bijna niet voor te stellen, maar voor de onbekenden met het fenomeen “de vijf gebroeders”  zal ik even kort de geschiedenis schetsen. In 1914 werd de boot door Tiemen van Dijk in de vaart genomen. Honderd jaar later werd het door de Hasselter binnenvaartschipper Jan Postma van de sloop gered. Hij zette de restauratie in gang die uiteindelijk door de Stichting Promotie Genemuiden werd voltooid.

Een aantal vrijwilligers houdt de boot in de vaart. Soms bekruipt me het gevoel dat deze uit de hand gelopen hobby een geweldig alibi is om op z’n tijd een beste borrel te drinken. En dat gun ik de betrokkenen ten zeerste. Alleen hoef ik eerlijk gezegd niet van elk tochtje dat het schip maakt op de hoogte gebracht te worden. Het helpt ook al niet dat de uitgever van deze site, Erik Driessen, de pr van “de vijf gebroeders” voor zijn rekening neemt.

Op zich heb ik niets tegen het vaartuig. Ik ben één keer een stukje meegevaren, maar dat heeft geen onuitwisbare indruk op me gemaakt. Voor het comfort moet je de boot in ieder geval niet boeken. Ik kan ook niet zeggen dat het schip moeders mooiste is. Deze winter lag ‘de Brandaris” in de binnenhaven. Daar gaat mijn hart eerlijk gezegd een stukje sneller van kloppen.

Zoals gezegd stoor ik me al een tijdje aan de stortvloed aan publiciteit rond “de vijf gebroeders”. Maar opeens schoot me een geweldig idee te binnen. En dat zal de aandacht voor de schuit naar een niet te evenaren hoogtepunt loodsen. Dus eigenlijk precies wat de Stichting Promotie Genemuiden wil.

Ik dacht er aan om van “de vijf gebroeders” het middelpunt te maken van de volgende editie van Genemusiment. Het vaartuig wordt midden in de binnenhaven gelegd en op het dek vinden er allerlei festiviteiten plaats.

Ter afsluiting van het evenement zal de lokale band Juust ’s avonds vanaf de boot een intiem havenconcert geven. Aan het eind van dit optreden zal al het publiek “de vijf gebroeders” uitgeleide doen via de buitenhaven naar het Zwartewater. Midden op de rivier wordt het schip dan stilgelegd. De bemanning gaat van boord en op de voorplecht zal onze plaatsgenoot Jerry Hoekman – die voor deze gelegenheid trompet heeft leren spelen – “the last post” ten gehore brengen. Daarna wordt “de vijf gebroeders” afgezonken.

Een waardig afscheid van het schip, lijkt me.

Over een paar honderd jaar kan dan – in de geest van de Kamper kogge – de boot wel eens weer opgetakeld worden. Weer zal het schip dan vol in de schijnwerpers staan. En  zo blijft het sprookje van “de vijf gebroeders” gewoon voortleven.

Gepubliceerd door Erik Driessen

14 thoughts on “Het afzinken van de Vijf Gebroeders (column Wim Rietman)

 1. Jan Mateboer schreef:

  Rietman kan zich nu weer voor de volle 100 honderd in zetten om tapijt te slijten!

 2. Hans Mateboer schreef:

  Mooi stukje met humor en satire , moet kunnen !!! jammer dat je stopt !!

 3. Henk de Vries schreef:

  Kom op Wimpie , gewoon doorgaan met je colums, enne, uitdelen kun je, maar je moet ook kunnen incasseren!!!!

 4. Cor schreef:

  Wim gewoon door gaan, als columnist moet je ook tegen kritiek kunnen! Daar kun je toch wel tegen?

 5. Lezer schreef:

  Columns zijn juist bedoeld om een zaak iets scherper neer te zetten. Jammer dat niet iedereen dat begrijpt.
  Een omstreden columnist is meestal een goede.

 6. KjB schreef:

  Wim,

  Geschreven zoals columns bedoeld zijn. Satirisch en om iets los te maken. Jammer dat sommigen daar niet doorheen prikken…

  Gewoon deurgoan…

  Kj

 7. Henk schreef:

  Wim hardstikke jammer dat je er mee stopt.
  Degene die kritiek hebben zijn zelf Inspiratie loos.

 8. Henk schreef:

  Wim hardstikke jammer dat je stop het waren hele mooie
  en Humoristishe epistels.Kritiek is er altijd dat zijn Mugge Zifters.die hebben zelf totaal geen Inspiratie.

 9. Wim Rietman schreef:

  Beste mensen,
  Bovenstaand stukje was slechts als een satirisch stukje bedoeld. Ik had niet verwacht dat iemand dit serieus zou nemen. Daar heb ik me duidelijk in vergist. Voor elke vrijwilliger die zich geheel belangeloos ergens voor inzet heb ik alleen maar respect. Ik vond en vind de aandacht voor DVG op alle sociale media alleen wat teveel van het goede. Voor wat betreft de kritiek vind ik twee dingen. 1. Je moet er tegen kunnen en 2. Je moet er wat mee doen. Ik kan me ook wel vinden in de kritische noten van wat lezers. Genoeg is genoeg. Dat geldt ook voor de stukjes van Wim Rietman. Daarom kunt u deze bijdrage als mijn laatste beschouwen. Dit is overigens geen acute beslissing. Ik liep daar al een tijdje mee rond. Tot slot wil ik de lezers bedanken voor de – grotendeels – positieve reacties op mijn columns. Het ga u goed!

 10. Cor schreef:

  Je gaat nu te ver Wim

 11. Zie onze Facebook pagina voor de blije reactie op deze column. Duizend maal dank Rietman.

 12. Marinus Burgmeijer schreef:

  Jammer Wim,

  Ik ben betere columns van je gewend, een stuk cultuur erfgoed zo
  afbranden waar veel vrijwilligers al hun tijd en energie in hebben
  gestoken. Het is inderdaad niet moeders mooiste,en zeker niet te
  vergelijken met de Brandaris. Maar het is wel een tastbaar onderdeel van onze eigen Genemuider cultuur waar we trots op zijn, teveel is er al verloren gegaan. Gelukkig denken niet alle Genemuidenaren er net zo over als jij en hebben wel van de prachtige vaartochten genoten. Ga jij maar lekker met de comfortabele Brandaris mee, (drankje erbij misschien?)

  Marinus Burgmeijer

 13. M.H schreef:

  De columnist heeft in eerdere columns aangegeven niet bang te zijn om te zeggen wat hij vindt, en zodoende ook geen blad voor de mond neemt.
  Ja, en dan kun je zulke columns verwachten. Met de inhoud ben ik het deels wel eens, al vind ik dat afzinken wel erg rigoureus.

 14. GG schreef:

  Als je geen onderwerpen meer hebt om over te schrijven kun je er maar beter mee stoppen. Je hebt leuke columns maar de laatste tijd slaan ze nergens meer op.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500