Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
7 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Het afzinken van de Vijf Gebroeders (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 10 april 2016

De lente is begonnen en dus gaat het onvermijdelijke ook weer gebeuren: Het oude turfschip “de vijf gebroeders” gaat weer varen. Tot vervelens toe heb ik vorig jaar via allerlei media moeten ervaren dat er tochtjes met deze boot op het programma stonden. En als de voortekenen niet bedriegen, staat ons de komende maanden weer een stroom aan nutteloze informatie over de meer dan 100 jaar oude schuit te wachten.

Het is bijna niet voor te stellen, maar voor de onbekenden met het fenomeen “de vijf gebroeders”  zal ik even kort de geschiedenis schetsen. In 1914 werd de boot door Tiemen van Dijk in de vaart genomen. Honderd jaar later werd het door de Hasselter binnenvaartschipper Jan Postma van de sloop gered. Hij zette de restauratie in gang die uiteindelijk door de Stichting Promotie Genemuiden werd voltooid.

Een aantal vrijwilligers houdt de boot in de vaart. Soms bekruipt me het gevoel dat deze uit de hand gelopen hobby een geweldig alibi is om op z’n tijd een beste borrel te drinken. En dat gun ik de betrokkenen ten zeerste. Alleen hoef ik eerlijk gezegd niet van elk tochtje dat het schip maakt op de hoogte gebracht te worden. Het helpt ook al niet dat de uitgever van deze site, Erik Driessen, de pr van “de vijf gebroeders” voor zijn rekening neemt.

Op zich heb ik niets tegen het vaartuig. Ik ben één keer een stukje meegevaren, maar dat heeft geen onuitwisbare indruk op me gemaakt. Voor het comfort moet je de boot in ieder geval niet boeken. Ik kan ook niet zeggen dat het schip moeders mooiste is. Deze winter lag ‘de Brandaris” in de binnenhaven. Daar gaat mijn hart eerlijk gezegd een stukje sneller van kloppen.

Zoals gezegd stoor ik me al een tijdje aan de stortvloed aan publiciteit rond “de vijf gebroeders”. Maar opeens schoot me een geweldig idee te binnen. En dat zal de aandacht voor de schuit naar een niet te evenaren hoogtepunt loodsen. Dus eigenlijk precies wat de Stichting Promotie Genemuiden wil.

Ik dacht er aan om van “de vijf gebroeders” het middelpunt te maken van de volgende editie van Genemusiment. Het vaartuig wordt midden in de binnenhaven gelegd en op het dek vinden er allerlei festiviteiten plaats.

Ter afsluiting van het evenement zal de lokale band Juust ’s avonds vanaf de boot een intiem havenconcert geven. Aan het eind van dit optreden zal al het publiek “de vijf gebroeders” uitgeleide doen via de buitenhaven naar het Zwartewater. Midden op de rivier wordt het schip dan stilgelegd. De bemanning gaat van boord en op de voorplecht zal onze plaatsgenoot Jerry Hoekman – die voor deze gelegenheid trompet heeft leren spelen – “the last post” ten gehore brengen. Daarna wordt “de vijf gebroeders” afgezonken.

Een waardig afscheid van het schip, lijkt me.

Over een paar honderd jaar kan dan – in de geest van de Kamper kogge – de boot wel eens weer opgetakeld worden. Weer zal het schip dan vol in de schijnwerpers staan. En  zo blijft het sprookje van “de vijf gebroeders” gewoon voortleven.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500