Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Waterkanten Wieden schoongemaakt

Geplaatst op: 19 april 2016

Foto Tim Krooneman

Natuurmonumenten, gemeente Steenwijkerland en de ROVA-actie Mooi Schoon ruimden dinsdag De Wieden op. Dertig medewerkers en vrijwilligers sprokkelden vijftien volle afvalzakken bij elkaar. Een contrast met de volle containers uit eerdere jaren. “Maar dat kun je niet vergelijken, toen kamden we het hele gebied uit en nu alleen de waterkanten”, legt Rosalie Martens van Natuurmonumenten uit.

Jarenlang organiseerde de natuurorganisatie in het voorjaar een grote opruimdag. Medewerkers, vrijwilligers en de mensen van SANNO trokken per boot of auto het gebied in en kwamen met enorme vondsten terug. Van complete badkamers tot autobanden en surfplanken. “Vorig jaar hebben we gesteld dat het een maatschappelijk probleem is. Wij wilden niet langer alleen de boel opruimen”, legt Martens uit.

En dus haakten de gemeente Steenwijkerland en de ROVA aan. In totaal gingen dinsdagochtend dertig mensen op pad vanuit Belt-Schutsloot, Dwarsgracht en Giethoorn. De grootste oogst was rondom het laatste waterdorp en rond De Belt bleken de waterkanten het schoonst. “Het viel niet tegen. We vonden vooral zwerfafval dat watersporters vermoedelijk overboord gooien. Flesjes, chipszakken, dat soort werk. Grote storten zagen we niet”, vertelt Geertje Blaauwbroek van Mooi Schoon.

Ze had het mede daardoor prima naar de zin in Belt-Schutsloot. Het weer werkte immers ook mee. “En je bent een dag met een boot op het water. Ik zat met een medewerker van Natuurmonumenten in de boot. Eigenlijk was het een soort privé-excursie”, lacht Blaauwbroek. Ze wijst erop dat de ROVA via Mooi Schoon graag schoonmaakacties faciliteert. Niet zelden komt de grote vrachtwagen van de organisatie ter plekke om te helpen. “Overal waar mensen opruimen, willen we helpen”, zegt Blaauwbroek. Kijk voor meer informatie daarover op www.mooi-schoon.nl

Dat een opruimactie niet van gevaar ontbloot is, merkte Henk Bols van de gemeente Steenwijkerland. Ook hij opereerde vanuit Belt-Schutsloot. “Ik probeerde een flink stuk afval uit het water te plukken, rekte iets te ver en vervolgens nam ik een duik…”, kan de ambtenaar alweer om het voorval lachen. De watertemperatuur viel alleszins mee, maar de inwoner van Zwartsluis besloot toch thuis even snel droge kleren op te halen.

De eerste gezamenlijke opruimactie wordt binnenkort geëvalueerd, maar Martens gaat er vanuit dat deze zeker een vervolg gaat krijgen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500