Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Regio neemt DESZ-beleid over

Geplaatst op: 21 april 2016

DESZ krijgt maandag het officiële KNVB-ARAG Fair Play-certificaat. De scheidsrechterscommissie heeft veel werk verzet om dat ‘bewijs van goed gedrag’ in de wacht te slepen. “Daar zijn we best trots op en het is belangrijk voor de vereniging”, zeggen Bernhard van der Linde en Jaap Muis, twee leden van de commissie. “En helemaal mooi is het dat de clubs in de regio ons beleid overnemen.”

Muis begon 2,5 jaar geleden samen met Henk Winter aan een klus waarvan hij toen de omvang nog niet goed kon inschatten. “De aanstelling van scheidsrechters verliep bij DESZ ongestructureerd. Op donderdag werden de mensen die op het sportpark waren gevraagd. Het was elke week een gepuzzel om voldoende scheidsrechters te vinden. Toen vroeg het bestuur aan Henk en mij of we daarin structuur konden aanbrengen.”

De conclusie was al snel dat ze dat met z’n tweeën niet gingen redden. Ze benaderden Van der Linde en Johan Kuperus en die haalden elkaar over. “Heel belangrijk was vervolgens dat Bernhard met de naam van Bianca Riesebosch kwam. Helemaal geen voetballiefhebber, maar omdat haar zoontje bij DESZ speelde wilde ze wel iets voor de club doen. Zij stelt nu alle scheidsrechters aan en dat gaat geweldig. Twee weken van tevoren weet iedereen welke wedstrijd hij moet fluiten.”

Met die structuur was de commissie nog niet tevreden. Avonden lang vergaderen ze over een beleidsplan. “Wij wilden per sé iets op papier hebben. Dit beleid moet iets voor altijd zijn en niet inzakken als de commissieleden wat anders gaan doen. En vervolgens ga je nadenken over je visie”, legt Van der Linde uit. Die sessies mondden uiteindelijk in een werkwijze waarbij iedere zaterdag een lid van de commissie aanwezig is op de velden. Hij begeleidt de arbiters van dienst en treedt op als mensen zich niet aan de regels houden.

En die regels zorgden eerst best voor wat weerstand, vertelt Muis. “Vanaf het begin stelden we bijvoorbeeld dat iedereen behalve trainer en leider achter de reclameborden moeten staan. Dat leidde tot de nodige discussie. ‘Daar heb je die politiemensen weer…’, hoorden we soms. Maar uiteindelijk werkt het nu wel. De sfeer rondom de velden is beter dan voorheen. We zijn vooral duidelijk: wie geen spelerspas heeft, voetbalt niet. En gele en rode kaarten worden echt gerapporteerd aan de KNVB.” Van der Linde: “En het is belangrijk dat wij herkenbaar zijn dankzij onze hesjes. Ook tegenstanders weten daardoor wie we zijn en accepteren ons.”

Ook opleiding van scheidsrechters vindt de commissie belangrijk. En daarmee kun je niet vroeg genoeg beginnen. “Ik heb straks nog een gesprek met drie jongens van 10 of 11 jaar. Die willen wel pupillenwedstrijd leiden. Bij de f-jes kan dat best. Die voetballen op een hoopje. Dan gaat het meer om begeleiden dan om leiding geven aan een wedstrijd. Zo betrek je wel de jeugd bij dit onderwerp. En dat is hartstikke belangrijk, want veel clubs hebben moeite om voldoende scheidsrechters te vinden”, vertelt Van der Linde.

DESZ blijkt sowieso verder te zijn dan veel clubs, merkte Muis de afgelopen periode. Hij heeft de clubs uit Zwartewaterland, Meppel, Sint Jansklooster, Staphorst/Rouveen en Belt-Schutsloot bij elkaar gekregen. “Tijdens gesprekken bleek dat DESZ verder was dan die clubs, terwijl iedereen met dezelfde problemen kampt. Alle clubs werken straks op dezelfde manier als wij. Daarvoor ondertekenen we in mei een convenant.”

Maar eerst volgt maandag de ARAG FairPlay-certificering. Scheidsrechter Eric Braamhaar komt daarvoor naar Zwartsluis. Na de nodige plichtplegingen is er ook ruimte voor een lezing van Braamhaar en een spelregelquiz. De avond begint om 19.30 uur. Alle leden zijn welkom.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500