Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Fietsen zijn roofgoed in Genemuiden

Geplaatst op: 13 mei 2016

De wijkagent in Genemuiden, Jochem Schreurs, werkt vaker vanaf locatie, Genemuiden dus. Dat blijkt donderdagavond tijdens de jaarlijkse veiligheidsrapportage aan de gemeenteraad. “Daardoor kunnen we een goede aansluiting vinden bij hetgeen leeft en gebeurt in de gemeente”, aldus Schreurs.

Tijdens het feitenrelaas, even later, blijkt dat vooral het onderwerp ‘fietsen’ leeft in Genemuiden. “Fietsen zijn daar roofgoed. Ze worden met name achter woningen weggehaald. In 2014 waren dat er 30, vorig jaar maar liefst 48”, laat teamchef Johan Ekkel weten. Niet dat Zwartewaterland nou zo’n criminele gemeente is: “In vergelijking met vergelijkbare gebieden doen we het hier heel erg goed.”

Toch steeg het aantal woninginbraken in de gemeente van 40 in 2014 naar 50 in 2015. “Maar door de jaren heen daalt dat geleidelijk.” Het aantal insluipingen neemt daarentegen toe. “Je ziet dat meer in gebieden waar mensen nog goed van vertrouwen zijn, die doen de boel niet op slot. Dat is echt iets wat opvalt in deze gemeente.”

Daarnaast vinden inbraken vaak bij ouderen plaats. De inbrekers breken dan eerst een ‘sleutelkastje’, dat bestemd is voor verplegers, open. “Dat is een lastig fenomeen”, zegt Ekkel, die de werkwijze ‘lager dan laag’ noemt.

Hoe anders wordt dat als het om drugsgebruik gaat. Waar burgemeester Bilder eerder dit jaar meldde een ‘toename’ te zien, heeft de politie daar geen signalen van. Ekkel durft het geen probleem te noemen. “Ik ben ervan overtuigd dat er weleens wordt geëxperimenteerd, maar niet in de omvang die verondersteld wordt. Bovendien zie je hier genoeg ouders die het wel normaal vinden dat een 14- of 15-jarige aan het bier zit. Dat is ook raar.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500