Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Herdenkingsavond indrukwekkend en druk bezocht

Geplaatst op: 13 mei 2016

Ruim honderd personen bezochten woensdagavond de door SCEG georganiseerde jaarlijkse herdenkingsavond in de Meente. Zij hoorden verhalen en zagen beeld- en filmmateriaal, over dwangarbeid tijdens WO II.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden ruim 500.000 Nederlandse mannen, waaronder Genemuidenaren, door de Duitsers gedwongen tewerkgesteld. Aan de hand van indrukwekkende verhalen over verschillende Genemuider dwangarbeiders schetsten Harrie Rietman, Wout van Olst en Andres Post een beeld van deze periode.
De dwangarbeid vond soms dichtbij huis plaats, zoals aan de Baustelle, een Duitse verdedigingslinie aan de dijk tussen Hasselt en Zwartsluis. Maar ook heel ver van huis in Nederlands-Indië en op vele plaatsen in Duitsland.

Deze verhalen maken nog altijd veel indruk, ook omdat veel aanwezigen wel familieleden hebben gehad die daarmee te maken hebben gekregen.

De herdenking werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus, onder orgelbegeleiding van Jacob van Lente.

Harrie Rietman, de voorzitter van SCEG, bedankte vervolgens Wout van Olst en Andres Post voor hun vele speurwerk ten behoeve van deze avond.

Omdat een eerdere oproep om materiaal aan te leveren niet heel veel heeft opgeleverd, deed de organisatie van deze avond nogmaals een oproep aan eenieder om verhalen over deze periode op schrift te stellen, zodat een completer beeld over deze tijd ontstaat en dit voor het nageslacht bewaard kan blijven. Deze oproep wordt gedaan, hoewel men zeker ook beseft dat het niet voor iedereen gemakkelijk zal zijn, omdat de herinneringen soms nog pijnlijk en moeilijk onder woorden te brengen zijn. De mensen van het Historisch Centrum Genemuiden zijn te allen tijde bereid om hierbij hun hulp te verlenen. Ook materialen mogen niet verloren gaan en zijn van harte welkom bij het HCG.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500