Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Europese’ blik bij Weidevol

Geplaatst op: 14 mei 2016

“Waar worden de koeien gemolken en hoe wordt de melk gekoeld?” Het zijn zomaar een paar vragen die Leanne Spans zaterdag kreeg tijdens de Europa om de hoek Kijkdagen. Op vrijdag en zaterdag deed Weidevol de deuren open voor bezoekers die graag eens een kijkje wilden nemen bij een modern melkveebedrijf.

De EU Kijkdagen is een initiatief van de Europese Commissie en de Nederlandse overheid en bestaat vijf jaar. Binnen Nederland zijn veel projecten te vinden die gesubsidieerd worden vanuit Europese fondsen. Met deze kijkdagen wil men de burger inzicht geven in de projecten die financieel worden ondersteund. Dit kunnen agrarische bedrijven zijn, maar ook leaderprojecten. Voor Weidevol heeft de subsidie betrekking op de duurzaam gebouwde melkveestal. Er liggen zonnepanelen op het dak, een luchtwasser filter 90% van de ammoniak uit de lucht en er wordt gebruikgemaakt van warmteterugwinning.  Hoewel het aantal bezoekers wat tegenviel in verband met de matige promotie, zijn er toch genoeg ouders en kinderen die deze dagen meer inzicht hebben gekregen in de moderne innovaties van de melkveehouderij.

Voor de kinderen is er ook genoeg te doen. Er liggen kleurplaten klaar en er kan een quiz gemaakt worden, waarbij ze letters in het gebouw moeten zoeken. De kinderen van Hermen en Leanne zelf zijn ook aanwezig. Dochter Lotte weet van wanten en troont enkele bezoekers mee om een rondleiding te starten. Eerst laat ze de melkstal zien waar de koeien gemolken worden. Ze vertelt dat ze af en toe weleens meehelpt melken, waarop een bezoeker haar vraagt wat ze later zelf wil worden. Resoluut antwoordt ze: “Geen boerin in elk geval.” Dat is dan duidelijk.

In de machinekamer vertelt Leanne aan enkele geïnteresseerden hoe het koelen van de melk in zijn werk gaat. “De melk komt met 37 graden uit de koe en het is belangrijk om deze zo snel mogelijk te koelen tot 4 graden, zodat de melk goed van kwaliteit blijft. De warme melk wordt daarom langs koud water gevoerd, dat de warmte opneemt en het vervolgens gebruikt voor het verwarmen van de vergaderzalen middels vloerverwarming. Zo wordt energie bespaard.” Het gaat echter niet alleen over de innovaties. Er ontstaan verschillende interessante conversaties over voedselveiligheid en het houden van dieren, waarbij actuele thema’s zoals ‘het kalf bij de koe’ niet ontbreken. Leanne legt duidelijk uit hoe alles in zijn werk gaat bij Weidevol en hoe zij op een biologische manier produceren.

Het unieke melkveebedrijf is ook Alfa Accountants niet ontgaan. Elke maand zetten zij een ondernemer in het zonnetje en dit keer is dat het bedrijf van de familie Spans geworden. Het bedrijf wordt geroemd om de biologische bedrijfsvoering in combinatie met de unieke vergaderlocatie en een duurzame manier van produceren. Er wordt klimaatneutraal geproduceerd en er is veel aandacht voor weidevogels. Leanne: “We hebben onlangs een nieuw stuk plas-dras gecreëerd wat goed is voor de weidevogels. We weten nu nog niet precies hoeveel broedparen er zijn, maar er zijn kieviten, grutto’s, wulpen, scholeksters en tureluurs. We werken samen met Natuurmonumenten en zij zijn er ook erg enthousiast over. We houden rekening met de vogels bij de beweiding van de koeien. Er zitten geen nesten op de percelen tegen de dijk aan, waardoor we alleen daar de koeien laten grazen. Zijn de jonge weidevogels groot, dan kunnen de koeien ook naar de andere percelen toe.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500