Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ischias (column Gerrit van Houwelingen)

Geplaatst op: 15 mei 2016

Opeens wordt hij geveld door ischias, het slimmere broertje van spit. In de computerstoel regelt hij schoolse zaken op afstand. Soms bestijgt hij met veel moeite zijn stalen ros, zorgvuldig kuilen in het wegdek vermijdend, en strompelt als een oude man door de gang van de school, waar iedereen het hoofd schudt met de wijze woorden: ‘Wat kom jij hier doen?’

Na een uurtje houdt hij het voor gezien en duikt thuis weer in een boek: ‘Duizend schitterende zonnen’ van Khaled Hosseini, meesterlijke literatuur. Mede dankzij een shot diclofenac loopt hij na een week weer als een speer, wandelt in een weekend zestig kilometer op het Veluwe Zwerfpad, staat oog in oog met wilde zwijnen en ziet de blaadjes van de beuk zich ontrollen tot het allerschoonste groen. Ruimschoots op tijd is hij topfit voor een fietsvakantie langs de Oostzeekust en op Rügen, met zon en wind, kraanvogels en rode wouws. Hij durft het team met zijn bruine kop nauwelijks onder ogen te komen.

Wie moet met wie gaan duo’en en op welke dagen? Twee collega’s komen terug van bevallings- en ouderschapverlof en leggen verlangens op tafel in verband met oppas, kinderopvang en de werktijden van manlief. Het is beleid dat er niet meer dan twee collega’s voor één groep mogen staan en ze dienen op aaneengesloten dagen te werken. Het is de prijs die wordt betaald nu er in het basisonderwijs veel deeltijders werken. De lager onderwijs wet van vóór 1985 kende amper deeltijders. Eén leerling meer of minder maakte het soms noodzakelijk een leerkracht te ontslaan of te benoemen. Dat was ook niet wat. Hij zal nooit vergeten dat voorzitter Hendrik Jan de Boer een gesprek aanvroeg bij de inspectie in Kampen. Zijn school kwam twee leerlingen tekort. Mogen we administratief overschrijven van de ene naar de andere school? Aan het einde van het gesprek verzocht de inspecteur hem even naar de gang te gaan. Niet begrijpend deed hij wat er van hem gevraagd werd. Vijf minuten later kwam de voorzitter naar buiten met een vette knipoog. ‘Jij weet van niks, maar het is geregeld’.

De federatie van scholen hebben een voortvarend bovenschools management dat de laatste ontwikkelingen in het onderwijs nauwlettend volgt. Dat mankeert er bij hem nogal eens aan. Hij wil zonder al te veel sores zijn pensioen halen, maar stilstand is achteruitgang, ook in het onderwijs. Men schrijft een tweedaagse uit in het conferentiecentrum ’t Vierhouterbos, waar hij samen met zijn Interne Begeleidster wordt uitgenodigd. Het thema luidt: ‘Zorg en begeleiding op de basisschool’. Het boek ‘Handelingsgericht werken’ staat centraal, wat later een bijl aan de wortel van de zorgboom blijkt te zijn. ’t Moet helemaal anders! Ze hebben amper de tijd om op adem te komen of er komt iemand van het computerprogramma Parnassys, dat ook nog eens de complete administratie van de school overhoop gaat gooien. Zo rollen ze van het een in het ander. Als uitsmijter neemt een boswachter hen mee op excursie naar de Elspeetse hei.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500