Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Rotvoetbal (column Erik Driessen)

Geplaatst op: 17 mei 2016

Ik liep door een niet nader te noemen straat in Genemuiden. “Altijd die rotvoetbal!”, hoorde ik een vrouw vanuit een huis schreeuwen. Een harde knal volgde. Typisch geval van een deur die keihard werd dichtgegooid. Weinig zaken die zoveel emotie oproepen als voetbal. Ik vermoed dat een dergelijke scene in veel Nederlandse huishoudens zo eens in de paar jaar voorkomt. Is er net het Songfestival, All You Need is Love of Goede Tijden op televisie, moet hij weer naar voetbal kijken. Die rotvoetbal beter gezegd.

En dan op zaterdag moet hij ook nog naar het voetbalveld toe. Kijken naar Sportclub. Of misschien nog wel erger: niet naar Sportclub gaan, maar tijdens het gezellig winkelen in de stad 45 keer per uur op Twitter of de app kijken wat de tussenstand is. Dan kan ie nog beter langs de lijn staan. En dan ’s avonds niet te genieten zijn omdat de groen-witten hebben verloren. Wat nogal vaak gebeurt de laatste tijd.

Gezellig samen televisie kijken is er dan ook niet bij. Eerst bekijkt hij de samenvatting op RTV Oost, bestudeert hij alle karakteristieken op Voetbal op Zaterdag en leest hij het verslag op Genemuiden Actueel. Doorgaans voorziet hij die dan ook nog even van commentaar. Niet onder eigen naam, maar onder karakters als ‘speler’, ‘supporter’ of ‘toeschouwer’. Op slechte dagen zelfs onder al die karakters. Even de onvrede over de TC of het wisselbeleid van de trainer van zich afschrijven.

Net als hij overal mee klaar is, begint Studio Sport. Nacompetitie. En als die per ongeluk al is afgelopen, is er nog wel een kraker uit de Engelse, Duitse, Spaanse, Armeense of desnoods de Tanzaniaanse competitie op een van die 134 sportzenders te bekijken. “Welterusten…”, zucht ze even voor middernacht, terwijl hij net een DVD van de honderd mooiste doelpunten van Dennis Bergkamp uit de verpakking haalt. “Die rotvoetbal”, denkt ze.

Nog een geluk dat Nederland zich niet heeft geplaatst voor het EK, schiet onderweg naar de slaapkamer door haar hoofd. Dat de NOS gewoon alle 248 oersaaie wedstrijden vanuit Frankrijk uitzendt, komt nog even niet in haar op. Die deur kan nog wel eens weer gaan knallen deze zomer.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500