Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Vlinder’ op de Vogelaar

Geplaatst op: 23 mei 2016

Op De Vogelaar is de “kick-off” gegeven voor het project Vlinder. Een educatief project, georganiseerd door de Nederlandse Reisopera. “Onze school is uitgekozen om hier aan mee te mogen doen en daar zijn we erg blij mee! Het past in ons streven om kinderen regelmatig bezig te laten zijn met kunst en cultuur. Het is een logisch vervolg op de weeksluitingen, die op onze school gemeengoed zijn”, aldus het team van de Openbare basisschool.

“Alle groepen bouwen samen aan een voorstelling met theater en muziek! De komende tijd wordt er druk gerepeteerd en geknutseld, met als doel de voorstelling op vrijdag 26 mei om 17.30 uur. U bent van harte welkom om te komen kijken. Aansluitend is ons jaarlijkse schoolfeest.

Het 75-jarig bestaan is voor het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel reden om in samenwerking met de Nederlandse Reisopera het educatieproject Vlinder als jubileumcadeau aan het Primair Onderwijs in de provincie Overijssel aan te bieden. Vlinder heeft als belangrijkste doel leerlingen van vijftien basisscholen in Overijssel op hun eigen school actief te laten kennismaken met opera, muziektheater, drama en het vertellen van verhalen. Alle leerlingen van de school werken met elkaar samen om een korte voorstelling te maken.

Vlinder is geïnspireerd op Puccini’s opera Madama Butterfly en de daarvan afgeleide musical Miss Saigon. De vier hoofdrollen worden gespeeld door leerlingen uit groep 7 of 8. Alle andere klassen hebben een eigen aandeel en vormen met elkaar het koor. Elke leerling maakt een ‘kijkdoos’ die onderdeel wordt van het decor. Er wordt gewerkt onder begeleiding van een muziek- en een theaterdocent. Tijdens de uitvoering spelen de leerlingen de voorstelling voor ouders en genodigden.

Het verhaal

Brett, een gewiekste jongen afkomstig uit Amerika, probeert het aardige meisje Vlinder te versieren. Wanneer Vlinder verliefd op hem wordt, gaat hij er vandoor. Vlinders vriendin Suze probeert haar op te vrolijken. Korte tijd later ontdekken Suze en Vlinder dat Brett een ander vriendinnetje heeft. Wanneer Brett Vlinder opnieuw probeert te verleiden, nemen de twee vriendinnen het initiatief om een ander einde aan het traditionele operaverhaal te geven…

Met het mogelijk maken van het educatieve project Vlinder wordt op een bijzondere wijze aan het 75-jarig jubileum van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel bekendheid gegeven. De Nederlandse Reisopera, die dit jaar zestig jaar bestaat, voert het project uit samen met een aantal workshopleiders.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500