Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 mei 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zestien nieuwe taalcoaches krijgen een certificaat

Geplaatst op: 26 mei 2016

Een groep van zestien vrijwilligers kreeg woensdag door wethouder Gerrit Knol het certificaat voor taalcoach uitgereikt. Na een rondleiding bij In Balans was er een officieel moment. “Door bezuinigingen her en der, wordt er tegenwoordig een groot beroep op vrijwilligers gedaan”, legde wethouder Gerrit Knol uit.

Volgens wethouder Gerrit Knol kun je op twee manieren kijken naar de inzet van vrijwilligers. “Je kunt er een nadeel in zien, maar het grote voordeel is wel dat er een enorme betrokkenheid naar onze samenleving is ontstaan – wat kan ik betekenen voor mijn medemens.” Juist om een grote waardering voor het werk van vrijwilligers uit te drukken, is wethouder Gerrit Knol hier aanwezig en wil hij graag de certificaten uitreiken. Een tweede reden is dat hij in zijn portefeuille Cultuur en Participatie heeft. En dit komt samen in het project Taal voor het Leven.

“Wat is voor mij bijvoorbeeld de waarde van de Bibliotheek? Dat is dat dankzij een Bibliotheek mensen kans hebben op het ontwikkelen van taalvaardigheid en daardoor ook op het ontwikkelen van kennis. Dit is hard nodig als iemand wil functioneren in de maatschappij”, legt wethouder Gerrit Knol uit. “Wanneer je goed wilt functioneren in de maatschappij is taalvaardigheid gewoon nodig.”

Aan zestien vrijwilligers uit Hasselt, Zwartsluis en Genemuiden, én zelfs één vrijwilligster uit Wijhe, werden certificaten uitgereikt. Sommige vrijwilligers komen uit het onderwijs (één taalcoach geeft op dit moment zelfs al les aan een groep van veertien Syrische kinderen op haar school), maar anderen doen het omdat ze juist niet meer werken en toch iets voor de maatschappij willen betekenen. Zo is er Koos Brink die met zijn bijna 82 jaar de oudste taalcoach in Zwartewaterland is.

Taalcoaches en laaggeletterden worden ondersteund via het Taalpunt in de Bibliotheek Hasselt. Hier kunnen laaggeletterden en taalcoaches terecht voor al hun vragen. Dit Taalpunt wordt gerund door taalpuntcoördinator Elly Potgieter en is geopend op donderdag van 16.00 uur tot 20.00 uur. Via mail is het taalpunt te bereiken via taalpunt@bibliotheekzwartewaterland.nl. Als het kan, wordt het gewaardeerd dat er eerst een afspraak wordt gemaakt met Elly Potgieter.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500