Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
3 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kalkovendag in Hasselt

Geplaatst op: 26 mei 2016

De Kalkovens in Hasselt organiseert op zaterdag 4 juni van 11.00 tot 17.00 uur een dag boordevol activiteiten voor jong en oud. De vrijwilligers hopen met deze Kalkovendag het unieke industriële monument en het industrieel erfgoed onder de aandacht van het publiek te brengen.

Eeuwenlang waren de kalkbranderijen een belangrijke industrietak in Hasselt. Toch is het al weer een kwart eeuw geleden dat de kalkovens hun laatste rook over de stad uitstootten. Het museum met ontvangstruimte laten de herinneringen en de rijke geschiedenis voortleven.

Ambacht en industrie Rondom de ovens kunnen bezoekers van alles zien, doen en beleven. Zo laten onder andere een smid, een houtdraaier en een touwslager het publiek kennis maken met vrijwel verdwenen ambachten. Ook zijn er diverse andere demonstraties zoals: spinnen, glas-in-lood en kantklossen. Tevens zijn er miniatuur heteluchtmotoren te bezichtigen, wordt er enthousiast vertelt over de metselgeschiedenis, zal er een aantal oldtimer tractoren op het erf te bezichtigen zijn en zijn er diverse kraampjes aanwezig. Bij de vrijwilligers van de kalkovens kan men terecht voor een toelichting en informatie over het oudste industriële monument in Zwartewaterland.

Kinderen De levendige demonstraties van de ambachten zullen ook de kinderen boeien. Daarnaast is er een leuke kinderhoek waar kinderen tegen een kleine vergoeding diverse activiteiten aangeboden krijgen, waaronder de unieke belevenis van het kaarsen maken.
D’Hakkapel Vanaf 15.00 uur is er een optreden van D’Hakkapel. Deze enthousiaste muzikantengroep zorgt voor een gezellige muzikale bijdrage tijdens dit evenement. Eten en drinken In de tussentijd is er alle gelegenheid om de inwendige mens te verwennen met o.a. koffie, frisdranken, poffertjes of een broodje hamburger.

 

Parkeren

De Kalkovens zijn te vinden aan Kalkovenweg 3 in Hasselt. U kunt gratis parkeren op de parkeerplaats van het gemeentehuis Zwartewaterland. Van daaruit is het slechts een paar tellen lopen naar de Kalkovens.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500