Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
7 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Niet te filmen (column Gerrit van Houwelingen)

Geplaatst op: 3 juni 2016

De juf van groep 8 is ziek en voor deze groep vervanging regelen is haast niet te doen. Daarom neemt hij de groep zelf maar. ’s Middags heeft hij echter geen zin om tussen vier muren te zitten. ‘Om 1 uur met je fiets bij de pont!’ De zon heeft de laatste witte wieven opgelost. Eerst nemen ze een kijkje bij Oud Kraggenburg, de vroegere vuurtoren aan het einde van het Zwolse Diep en vervolgens fietsen ze naar de Oldenhof op de hoge land van Vollenhove. Hij negeert het bordje privé-terrein en laat de jeugd de hoofdingang zien. Op hoge benen komt de eigenares naar buiten, maar ze is wel zo vriendelijk de jeugd wat meer te vertellen over de havezathe. ‘De juf mag wel eens vaker ziek worden’ voegt een van de kinderen hem toe als ze weer bij de pont zijn. Gelukkig is ze dat bijna nooit.

Het is amper te filmen, maar gisteren ging groep 8 naar de techniekdag in Zwolle. Vandaag vindt in bijzijn van de ouders de afsluiting van het Marietje Kesselsproject plaats, een sociale weerbaarheidstraining. Morgen komt de wethouder langs met zijn aanhang: boomplantdag. Donderdag hebben ze EHBO-examen met allerlei toeters en bellen. En vrijdag staat een bus voor de deur die de groep op kosten van de Rabobank naar het Van Gogh museum in Amsterdam zal rijden. Natuurlijk chargeert hij weer eens, maar het is wel de hamvraag: ‘Hoe houd je groep 8 bezig tussen citotoets en musical?’

Deze groep 8 treft het niet als er op de morgen van het fietskamp naar Lemele onweer wordt voorspeld en het rond het uur van vertrek aan alle kanten flitst. Dat heeft hij nooit eerder meegemaakt. Wel regenden ze met de regelmaat van de klok aan gort, noodweer bleef hen altijd bespaard. Vaders organiseren in een mum van tijd een vrachtauto en brengen de fietsen weg. Moeders brengen de jeugd met personenauto’s door de hoosbuien naar Salland. Aan het eind van de middag klaart het op en beklimmen ze alsnog de Lemelerberg, bekend van de sterke verhalen uit vorige edities. Een dag later vluchten ze de Sahara uit om te gaan liggen bruinbakken in het buitenbad van Ommen. ‘Het kan verkeren’, zei Bredero.

Groep 8 brengt onrust in de school. De citotoets is geweest en de schoolkeuze bepaald. Wat heb je er dan nog te zoeken? Ze hebben alleen oog voor de musical ‘Windkracht 8’. Het lokaal ligt vol attributen. De voorpret stijgt tot grote hoogte. Voordat ze echter de speellokalen annexeren, komen de ANWB-mensen van Streetwise. Op een woensdag stellen ze in no time enkele circuits op, waarmee ze de jeugd een aangename morgen bezorgen. Voort sukkelt het schooljaar, op een drafje naar de eindstreep, die voor het noorden van het land deze keer vroeg is getrokken. De uitvoering van de musical brengt iedereen in vervoering. Er wordt een generale gehouden voor de hele school en voor de opa’s en oma’s met verdere aanhang. Op de afscheidsavond voeren ze een wervelende show op. Groots!

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500