Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

STG biedt meerdere sporten aan, maar verlangt naar ijs

Geplaatst op: 13 juni 2016

Plezier staat voorop bij STG. Tekst Erik Driessen, foto's Joke Veldman (vorige week genomen)

“Normaal is de groep wat groter hoor…”, zegt Janine Dogterom Verburg maandagavond enigszins verontschuldigend. Ze kijkt naar het groepje kinderen dat ze schaats-, skeeler-, fiets- en looptraining geeft. De leden van de STG de Eendracht lopen rondjes in de motregen. Eerder die avond brak een flinke hoeveelheid wolken los boven Genemuiden. Geen wonder dat er nogal wat afmeldingen waren.

Toch is er meer aan de hand bij de schaatsclub die een paar geleden floreerde als nooit tevoren. Enkele schaatswinters op rij lokten als vanzelf veel jongeren naar de club aan de rand van de Greente. “We hebben nog steeds ongeveer zestig jeugdleden, maar het echte hoogtepunt is even voorbij. Dat heeft alles met de zachte winters te maken. Ik ben ervan overtuigd dat een week natuurijs meteen weer tien nieuwe leden oplevert”, zegt Erna Last Kijk in de Vegte. Samen met Dogterom Verburg en zes anderen behoort ze tot het trainersgilde van STG.

Beide dames hebben op niveau geschaatst. De een heeft onder meer de Elfstedentocht op haar naam staan, de ander is Gelders kampioene geweest. “Ik kom uit Klarenbeek en schaatste veel in Deventer. Vier keer in de week was ik daar te vinden. Een geweldige sport waarmee ik vijf jaar terug weer in aanraking kwam. Tijdens een schaatswinter draaide ik hier mijn rondjes en vroegen ze of ik training wilde geven”, vertelt Janine.

Ze had snel door dat STG een ‘open, gezellige’ club is. Dat karakter probeert ze over te brengen op haar jonge sporters. “Wij vinden het belangrijk dat de kinderen plezier hebben in de sport. Dat is belangrijker dan prestaties. Al vind ik het wel leuk als ze zich ontwikkelen. Ik sta trots langs de baan als iemand in Dronten een PR neerzet. Ook omdat je dan het gevoel hebt dat je iets goed doet als trainer.”

Haar collega herkent dat als ex-topsporter natuurlijk. “Plezier staat voorop, maar wij stimuleren het wel dat de kinderen twee keer komen trainen en aan wedstrijden meedoen. Buiten dat organiseren we veel leuke dingen. Vrijdag houden we bijvoorbeeld een tentenkamp, afgelopen zaterdag zijn we wezen fietsen in Dieren en onlangs bezochten we het Klimbos in Apeldoorn. De kinderen hebben die afwisseling denk ik nodig. Ook zij moeten gemotiveerd blijven voor de sport nu de strenge winters op zich laten wachten.”

Maar STG Eendracht is er niet alleen voor kinderen, voegt ze eraan toe. “Ik denk dat het onvoldoende bekend is dat iedereen hier terecht kan. Iemand van 42 jaar die zijn schaatstechniek wil bijspijkeren is hier ook van harte welkom. En we hebben de toplaag van de skeelerbaan vervangen. Die is nu superglad en dat is heerlijk skeeleren. Iedereen die wil schaatsen, skeeleren, fietsen en hardlopen is hier van harte welkom. Al zijn we wel vooral een schaatsclub. De trainingen staan in het teken van schaatsen.”

Net zoals veel verenigingen heeft STG moeite om pubers vast te houden. Die waaien uit naar andere bezigheden of de ‘skuure’. Een zakcentje bijverdienen is soms belangrijker dan sportplezier. “Toch denk ik dat ook die leeftijd wacht op een schaatswinter. Verder hopen we natuurlijk dat er weer meer leden komen. Dit is een fantastische sport, zeker voor kinderen die graag buiten zijn. We hebben een prachtige locatie en een gezellige vereniging”, zegt Janine. “En we onderscheiden ons door de afwisseling. Hier kun je niet alleen schaatsen…”, voegt haar collega nog een keer toe.

“Ook de voorzitter is er weer ja…”, glimlacht Sjaak Heetebrij in de kantine. Hij heeft gewacht op zijn dochter die onder leiding van Janine trainde. De voorzitter kijkt naar buiten. “Vrijdag is de officiële opening van de vernieuwde skeelerbaan en de nieuwe parkeerplaats. Voor ons is dat vooral het moment waarop we het onderhoud weer teruggeven aan de gemeente”, aldus Heetebrij, want de ijsclub was nauw betrokken bij alle werkzaamheden van de afgelopen periode.

“Of we nog plannen hebben? Het belangrijkste plan is dat we weer eens een echte schaatswinter krijgen…”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500