Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Juust aan het sociaal crowdfunden

Geplaatst op: 13 juni 2016

Dialectband Juust heeft zich op crowdfunding gestort. De band heeft een bedrag van € 7.500 nodig voor de aanschaf van een nieuwe geluidsinstallatie. Enerzijds voor eigen optredens, maar vooral ook om tegen lage onkosten aan organisaties en verenigingen uit te lenen die zelf geen dure apparatuur kunnen huren.

‘Sociaal crowdfunden’ is het: niet alleen geld inzamelen voor een eigen doel, maar ook om iets terug te geven aan de samenleving. Dialectband Juust is op 1 juni met de actie gestart, via het crowdfundingsplatform Aandeel in de Buurt. Aanjager van dit nieuwe platform is Rabobank, dat dit samen met 12 lokale banken – waaronder Rabobank IJsseldelta – opzet als proefinitiatief. Hiermee onderzoeken zij de mogelijkheid of hun maatschappelijke bijdrage te koppelen is aan crowdfunding, om zo maatschappelijke projecten in de buurt te faciliteren en initiatiefnemers te steunen.

Hoge verwachtingen

“We hebben wel eens nagedacht over crowdfunding, maar het was nooit een concrete optie voor ons, omdat we niet wisten waar te beginnen”, vertelt Arend van Dijk, drummer bij Juust. “We werden hiervoor benaderd door Rabobank IJsseldelta en voelden ons gelijk betrokken bij het idee. We willen de geluidsinstallatie namelijk niet alleen voor onszelf aanschaffen, maar ook delen met de samenleving. We komen bij andere verenigingen en organisaties vaak de vraag tegen voor een goede geluidsinstallatie, maar het zelf aanschaffen of huren is te duur. Met het crowdfunden hopen we een nieuwe, compacte installatie aan te kunnen schaffen, die we tegen onkosten kunnen uitlenen. Vanuit Rabobank IJsseldelta hebben we masterclasses gehad over allerlei onderwerpen om ons project tot een succes te maken. We hebben dan ook hoge verwachtingen dat we het geld bij elkaar zullen halen!”

3 regionale projecten gaan crowdfunden

Naast dialectband Juust, zijn ook tennisvereniging ’t Eerste Wittien uit Genemuiden en theatergroep The Young Ones uit Zwolle een crowdfundingsactie gestart. De tennisvereniging spaart voor een minibaan, zodat de jeugd beter les kan krijgen, en er meer gedaan kan worden voor beginnende tennissers en tennissers met een beperking. Theatergroep The Young Ones spaart geld en vrijwilligers bij elkaar voor de realisatie van een dinershow rondom een maatschappelijk thema dat uitgevoerd wordt door jonge talenten uit Overijssel.

Tot eind juni lopen de crowdfundingsacties via Aandeel in de Buurt en de sociale kanalen van de projecten en lokale banken. In de zomer neemt Rabobank een besluit over landelijke uitrol van het project, waarbij het ook mogelijk wordt voor andere initiatieven en projecten om zich aan te sluiten.

Kijk voor meer informatie over de projecten die geïnitieerd worden vanuit Rabobank IJsseldelta op: https://aandeelindebuurt.nl/nl/projects?location=8 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500