Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vrijwillig dichtbij van start

Geplaatst op: 6 juli 2016

Het project ‘Vrijwillig dichtbij’ van de NPV is van start gegaan op de Rehobothschool in groep 8. Het nieuwe schooljaar 2016-2017 worden er gastlessen verzorgd op de basisscholen in Genemuiden over vrijwilligerswerk. Zo is de basisschoolkinderen iets verteld over het werk van de VTH en over vrijwilligerswerk in het algemeen. Aan het eind van de gastles kregen de kinderen een bloemetje en tasje mee met inhoud.

In Nederland zijn diverse ontwikkelingen gaande in de zorg, zoals: WMO, mantelzorg, privatisering, betaalbaarheid, ethiek, etc. Daarnaast neemt de vergrijzing toe, waardoor de zorgbehoefte ook zal toenemen. Aan de ander kant raken jongeren minder betrokken bij ouderenzorg, aangezien opa’s en oma’s relatief gezien steeds ouder worden. Als er dan zorg nodig is, is dat vaak op hoge leeftijd waardoor deze (verpleeg)zorg vaak niet meer zichtbaar is voor kinderen. Vandaar dat de Nederlandse PatiëntenVereniging (NPV) VTH, afd. Genemuiden op deze manier aandacht vraagt door middel van het project “Vrijwillig dichtbij”.

De opdracht was om dit bij iemand te brengen, waarvoor ze misschien nog wel een ‘ klusje’ kunnen doen! Kortom dat elk kind een oudere, zieke, gehandicapte medemens in Genemuiden opzoekt, die wel wat hulp kan gebruiken! Op die manier komen jongeren in contact met (mantel)zorg en/of zorgverlening. En maken ze gelijk kennis met vrijwilligerswerk in de buurt. Op ongedwongen wijze wordt er zo contact gelegd met een hulpbehoevende. De reacties van de kinderen waren erg enthousiast.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500