Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Droom horeca in Veerhuis valt in duigen

Geplaatst op: 21 juli 2016

“Een droom”, zeggen eigenaresse Sabine van HIP en haar partner Peter over de plannen die ze hadden met het Veerhuis: beneden horeca, boven wonen. De gemeente Zwartewaterland kiest volgens het duo echter voor een andere koper. En over die keuze zijn ze op zijn zachtst gezegd boos. “De gang van zaken is niet eerlijk gegaan.”

Sabine en Peter zijn bijna een jaar bezig geweest met de plannen. Ze wilden het Veerhuis kopen en er ‘lichte horeca’ in vestigen. “Broodjes, gebakjes, een ijsje…ik vergelijk het zelf met het loket dat Annie van Kees van Gijp vroeger had. Zoiets missen we in Genemuiden, zeker nu restaurant Zin de deuren ook nog eens heeft gesloten. We wilden echt een locatie waarvoor mensen speciaal naar het veer zouden lopen. Of eigenlijk willen we dat nog steeds…”, vertelt Sabine.

In het begin kreeg het stel de financiering niet rond. “Tot twee keer toe was de zaak bijna rond, maar besloten de banken toch niet mee te werken. Hypotheken rond krijgen is op dit moment lastig. Bovendien waren wij bezig met een horecahypotheek waarvoor de eisen nog zwaarder zijn. De gemeente wilde graag horeca op deze locatie en dus zetten wij daarop in. Hadden we een gewone particuliere hypotheek gewild, dan was dat veel minder een probleem geweest.”

Uiteindelijk kwam financiering voor het plan toch rond. Het enthousiasme daarover werd snel de grond ingeboord, vertelt Peter. “Met de gemeente hadden we de afspraak dat we elkaar op de hoogte zouden houden. Toen we meldden dat we de financiering rond hadden, bleek dat de gemeente het Veerhuis twee dagen daarvoor aan een andere partij had gegund. Ze waren meteen op het eerste bod ingegaan, omdat ze dat juridisch verplicht zouden zijn.”

Volgens Peter en Sabine heeft nu een particulier het Veerhuis gekocht. “Daar snappen we niets van: de gemeente wilde hier horeca en gaat nu op het eerste bod in. Het is volgens een advocaat die we hebben geraadpleegd ook onzin dat ze daartoe verplicht zijn”, zegt Peter. “De ambtenaar zegt tegen ons dat hij ons niet meer heeft gebeld omdat we niet aan de vraagprijs konden voldoen. Die is 24.000 euro hoger dan het bedrag waarvoor wij aanvankelijk financiering vroegen. Maar in de nieuwe situatie konden wij ook dat rond krijgen.”

En dus zitten ze met het gevoel dat een droom in duigen is gevallen én dat ze geen eerlijke kans hebben gekregen. Bovendien hebben ze al zeker vierduizend euro uitgegeven voor het ondernemersplan en diverse onderzoeken. “Wij laten het er niet bij zitten. Dit is gewoon hartstikke zonde. Voor ons, maar ook voor Genemuiden. De stad heeft behoefte aan zo’n horecalocatie. Niemand begrijpt deze keuze van de gemeente. Misschien gaat het Veerhuis straks wel tegen de vlakte”, zegt Sabine, die hoopt dat er toch nog mogelijkheden zijn.

Woordvoerder Alieke Landsman van de gemeente Zwartewaterland kan nog niet veel over de verkoop van het Veerhuis zeggen. “Het klopt dat het college een besluit tot verkoop heeft genomen. Contracten zijn echter nog niet getekend, dus ik kan inhoudelijk nog geen mededelingen doen.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500