Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Droom horeca in Veerhuis valt in duigen

Geplaatst op: 21 juli 2016

“Een droom”, zeggen eigenaresse Sabine van HIP en haar partner Peter over de plannen die ze hadden met het Veerhuis: beneden horeca, boven wonen. De gemeente Zwartewaterland kiest volgens het duo echter voor een andere koper. En over die keuze zijn ze op zijn zachtst gezegd boos. “De gang van zaken is niet eerlijk gegaan.”

Sabine en Peter zijn bijna een jaar bezig geweest met de plannen. Ze wilden het Veerhuis kopen en er ‘lichte horeca’ in vestigen. “Broodjes, gebakjes, een ijsje…ik vergelijk het zelf met het loket dat Annie van Kees van Gijp vroeger had. Zoiets missen we in Genemuiden, zeker nu restaurant Zin de deuren ook nog eens heeft gesloten. We wilden echt een locatie waarvoor mensen speciaal naar het veer zouden lopen. Of eigenlijk willen we dat nog steeds…”, vertelt Sabine.

In het begin kreeg het stel de financiering niet rond. “Tot twee keer toe was de zaak bijna rond, maar besloten de banken toch niet mee te werken. Hypotheken rond krijgen is op dit moment lastig. Bovendien waren wij bezig met een horecahypotheek waarvoor de eisen nog zwaarder zijn. De gemeente wilde graag horeca op deze locatie en dus zetten wij daarop in. Hadden we een gewone particuliere hypotheek gewild, dan was dat veel minder een probleem geweest.”

Uiteindelijk kwam financiering voor het plan toch rond. Het enthousiasme daarover werd snel de grond ingeboord, vertelt Peter. “Met de gemeente hadden we de afspraak dat we elkaar op de hoogte zouden houden. Toen we meldden dat we de financiering rond hadden, bleek dat de gemeente het Veerhuis twee dagen daarvoor aan een andere partij had gegund. Ze waren meteen op het eerste bod ingegaan, omdat ze dat juridisch verplicht zouden zijn.”

Volgens Peter en Sabine heeft nu een particulier het Veerhuis gekocht. “Daar snappen we niets van: de gemeente wilde hier horeca en gaat nu op het eerste bod in. Het is volgens een advocaat die we hebben geraadpleegd ook onzin dat ze daartoe verplicht zijn”, zegt Peter. “De ambtenaar zegt tegen ons dat hij ons niet meer heeft gebeld omdat we niet aan de vraagprijs konden voldoen. Die is 24.000 euro hoger dan het bedrag waarvoor wij aanvankelijk financiering vroegen. Maar in de nieuwe situatie konden wij ook dat rond krijgen.”

En dus zitten ze met het gevoel dat een droom in duigen is gevallen én dat ze geen eerlijke kans hebben gekregen. Bovendien hebben ze al zeker vierduizend euro uitgegeven voor het ondernemersplan en diverse onderzoeken. “Wij laten het er niet bij zitten. Dit is gewoon hartstikke zonde. Voor ons, maar ook voor Genemuiden. De stad heeft behoefte aan zo’n horecalocatie. Niemand begrijpt deze keuze van de gemeente. Misschien gaat het Veerhuis straks wel tegen de vlakte”, zegt Sabine, die hoopt dat er toch nog mogelijkheden zijn.

Woordvoerder Alieke Landsman van de gemeente Zwartewaterland kan nog niet veel over de verkoop van het Veerhuis zeggen. “Het klopt dat het college een besluit tot verkoop heeft genomen. Contracten zijn echter nog niet getekend, dus ik kan inhoudelijk nog geen mededelingen doen.”

Gepubliceerd door Erik Driessen

27 thoughts on “Droom horeca in Veerhuis valt in duigen

 1. Bredeveld schreef:

  Petitie behoud van het veerhuis ? Uiteindelijk gaat het toch er om dat deze mensen daar willen gaan wonen en geld willen verdienen ? Daar hebben zij zich op verkeken. Banken zagen er geen toekomst in. Nu wordt het gegooid op ‘behoud van het veerhuis’. Tuurlijk het is jammer dat (mogelijk) het Veerhuis plat gaat. Maar een petitie slaat nergens op. Beetje simpel en ongeloofwaardig.

 2. Peter kluin schreef:

  http://www.petitie24.nl/petitie/657/behoud-van-het-veerhuis-tbv-horeca

  Wij hebben inmiddels een petitie gestart voor het behoud van het veerhuis

 3. Ben Hoogstede schreef:

  Als het waar is wat er staat is het een vreemde draai. Zou jammer zijn als dit oude pand verdwijnt. Gezien de reacties misschien toch nog opnieuw een juiste keuze maken. Juist die plek, met de bedachte lichte horeca constructie, zou een aanwinst zijn voor o.a. de middenstand van Genemuiden.

 4. Geallemuniger schreef:

  Zou erg jammer en zonde zijn als dit mooie historische plekje met de grond gelijk wordt gemaakt ik hoop dat jullie het alsnog krijgen

 5. Peter kluin schreef:

  Hartelijk dank heer van Dijk voor de tip betreffende petitie. We zullen er gelijk even naar kijken.
  Onze dank overigens voor alle medelevende en positieve reacties.

 6. Peter Kluin schreef:

  De financiering voor horeca is een heel ander verhaal dan de financiering voor een woonhuis. Voor bewoning hadden wij direct voor elkaar gekregen net als vele anderen die er ook wel hadden willen wonen. Een ondernemersplan is verplicht bij de banken net als taxatie na restauratie. Daar komt heel veel bij kijken. De financiering is uiteindelijk ook voor elkaar gekomen. Onze accountant heeft dat ook schriftelijk aan de gemeente door gegeven, echter twee dagen voor ons is er een bod neer gelegd voor gewone bewoning. Aangezien de gemeente volgens zeggen met de eerste bieder in zee moet gaan vissen wij dus achter het net. Niemand krijgt hier de schuld, zij het dat het een rare situatie blijft dat nu we alles voor elkaar hebben er voor dat de gemeenteraadsvergadering dit in behandeling genomen heeft, besloten wordt het veerhuis te verkopen voor bewoning met gevolg, afbreken in plaats van de horeca met behoud van het veerhuis.

 7. Mulder schreef:

  Wellicht De Lichtmis kopen. Ook een mooie droom. Gewoon de zaakjes niet goed voor elkaar en dat vonden de banken blijkbaar ook. Voor de rest gebeurt er van alles in Genemuiden, dus dat er over 20 jaar niets meer is, dat slaat nergens op. Deze mensen zijn teleurgesteld. Maar wel realistisch blijven. Dus kijk naar jezelf en niet de banken, de gemeente etc schuld geven.

 8. van Dijk schreef:

  Iedereen kan zich van alles afvragen..
  Feit is dat een stel ondernemers het wel ziet zitten en de financiering ook nog rond heeft om deze locatie uit te baten.
  Wanneer iedereen blijft doem denken dan hebben we over 20 jaar niks meer in Genemuiden.

 9. anouk schreef:

  Wat opvalt; pand staat jaren leeg en nu is er plotselng heibel in de tent…
  Zou horeca daar werken vrag ik me af? Die koffiebar hebben we ook nooit meer gezien. Van de klandizie van de pont hoef je het niet te hebben. Zal Genemuider bevolking buiten de zomerse dagen het pand wel weten te vinden??

 10. Beens schreef:

  Petitie houden…
  Aanbieden bij gemeente
  Zou jammer zijn als er straks weer een stukje
  Genemuiden verdwijnt…

  De gemeente zwartewaterland zet zo af en toe hele rare en niet te verklaren stappen.
  Tot het traject afgerond is. (dan blijkt het weer een gunfactor/vriendjespolitiek

 11. van Dijk schreef:

  Hallo Peter,
  Wellicht kun je een petitie starten op http://www.petitie24.nl en deze zoveel mogelijk laten tekenen. Dan aanbieden aan de gemeente. Het zou zonde zijn als dit gebouw tegen de vlakte gaat.

 12. Peter kluin schreef:

  Om voor horeca een financiering te krijgen moet er een ondernemersplan gemaakt worden. Ook taxaties zijn noodzakelijk omdat de banken willen weten waar zin in investeren. Een ondernemersplan kost heel veel tijd ivm marktonderzoeken enz. Daarom konden de banken niet eerder berekenen of financiering mogelijk was

 13. Beens schreef:

  Bij de reconstructie van het Havenplein wordt een mooi groot terras gerealiseerd. Mooi voor de bestaande horeca. Mooi van de gemeente. Pand Veerhuis staat al meer dan jaar te koop. Het lijkt mij overdreven dat het aanvragen van een lening 1 jaar tijd nodig heeft. Als je iets wilt, dan moet je slagvaardig zijn. Dat is Genemuiden. Om nu klakkeloos de gemeente zwart te maken vind ik eenzijdig en beetje naïef.

 14. Peter kluin schreef:

  Gemeente wilde er het liefste weer horeca in hebben en een daarvoor vergunning afgeven

 15. Sjaak schreef:

  Gemiste kans! Dit was een uitgelezen mogelijkheid om Genemuiden weer wat meer op de kaart te zetten. Waar kun je tegenwoordig nou even lekker plaats nemen op een terrasje.
  Al met al weer een falen van de gemeente

 16. Peter kluin schreef:

  Gemeente wilde er graag weer horeca in hebben en er zou weer een horeca vergunning op komen

 17. Oud bewoner schreef:

  Er zit al van eind jaren 70 / 80 geen horeca vergunning meer op het pand

 18. Karin schreef:

  Ontzettend jammer. Dit zou de juiste gelegenheid zijn op de juiste plek! Platgooien zou helemaal verschrikkelijk zijn. Het Veerhuys toch een historisch prachtig punt van Genemuiden. Gemeente Zwartewaterland laat dit niet gebeuren.

 19. Peter kluin schreef:

  Wij hebben al een bezwaarschrift ingediend.

 20. Eenkhoorn schreef:

  Kunnen we bezwaar tegen afbraak indienen? Laten we zoveel mogelijk tegen protesteren, want alles wat mooi en oud is wordt hier al weggedaan.

 21. Henny schreef:

  Waar is de steun voor ondernemers gebleven in Genemuiden.
  Vanaf vroeger een stad wat bekend staat om eerlijk en hard werken voor je zaak.
  Nu 2016 meer de schimmige kant van ondernemen. Gun factor en voor wat hoort wat…
  Maar dan wel bij mij uit de kerk.

  Tja ook al zo oud als de weg naar Rome…

  Maar DOOD zonde voor de verfrissing van Genemuiden.

 22. Historie schreef:

  Belachelijk voor woorden, dat de gemeente niet inziet dat horeca belangrijk is voor Genemuiden, denk dat de gemeente hier weer eens fouten heeft gemaakt! En inderdaad er zullen partijen zijn die zeggen, laat het maar een woning worden………. Vriendjes politiek? Ik hoop dat dit tot de bodem uitgezocht wordt.
  Het huidige Veerhuis hoort bij Genemuiden, we hebben al zo weinig historie, nu verdwijnt dit blijkbaar ook nog! Dit kan niet en moeten we als Gellemunigers tegenhouden

 23. Jp schreef:

  Aan welk vriendje van de gemeente is dit gegund? Lijkt mij weer een gevalletje vriendjespolitiek. Daar is gemeente zwartewaterland erg goed in!

 24. Gerrit k schreef:

  Jammer hoe sommige mensen kunnen reageren. Dit ondernemende stel heeft veel geld gestoken om ook aan de wens van de gemeente te voldoen. Dat het vervolgens verkocht wordt om het af te laten breken voor bewoning terwijl de financiering wel rond was voor de horeca komt voor mij dubieus over.

 25. Peter kluin schreef:

  Gemeente ontkent niet dat het Veerhuis tegen de vlakte gaat. Kans is erg groot dat Genemuiden na zoveel jaar een markant gebouw moet gaan missen. Zaken zijn zaken zijn de letterlijke woorden van de gemeente die kennelijk het belang van horeca zoals dat jaren geleden in het veerhuis was niet inziet. Financiering uiteindelijk toch rond maar twee dagen eerder een bod van een ander. Nog niets getekend en moest nog voor de raad komen. Uiteindelijk moesten we het met de woorden; de gemeente is verplicht met de eerste bieder in zee te gaan, moeten doen, dat terwijl er nog geen koop contract getekend was. Heel bijzonder allemaal

 26. Bredeveld schreef:

  Blijven dromen zou ik zeggen. Misschien nu inschrijven voor ‘ik vertrek’. Beetje realistisch blijven.

 27. Dario R. schreef:

  Dat komt ervan als je niet op de VVD stemt.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500