Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Barbara Lok het theater in

Geplaatst op: 17 augustus 2016

“Ik ben nog elke dag bezig het bange kind in mij te troosten. Ik was 14 en mijn moeder overleed na een ziekbed van drie jaar  aan een erfelijke vorm van borstkanker. In het gezin waarin ik opgroeide mocht het woord kanker al die jaren niet eens genoemd worden; dat laat zijn sporen na”, zegt Barbara Lok.

Na jaren van werken als zangeres, onder andere als grote steun en toeverlaat van Willeke Alberti, gaat ze samen met Jet Pit, theatermaakster  en evenals Barbara ‘kanker-ervarings deskundige’, een muzikaal programma over kanker in het theater brengen.

Tegenover het zwijgen dat  Barbara  in haar jeugd ondervond staat de openheid van Jet: “Met een emmer tussen mijn knieën  geklemd ging ik in de auto, kotsend over het keizer Karel Plein in Nijmegen, op weg naar het ziekenhuis voor weer een opname. En toch gaf ik het leven een 10.”

Ieder met een eigen invalshoek en een eigen dynamiek smeedden ze de ervaringen van het omgaan met kanker tot een voorstelling waarin, ondanks het zware thema, naast de persoonlijke ontboezemingen en de gevoelige liedjes, ook de humor een belangrijke plaats heeft gekregen.

“Wie krijgt er nou niet te maken met deze ziekte. Kanker is er gewoon: dus laten we er eerlijk over zijn. Erover praten schept de ruimte die kan helpen om het te verwerken”, zegt Barbara. Jet vult aan: “Als je kanker krijgt heb je even geen controle meer over je eigen lijf. Weerbaarheid is dan een belangrijk stuk gereedschap waarmee je, waar mogelijk, de regie over je eigen ziekteproces kunt voeren. In de voorstelling kun je zien dat dit ook wel eens tot hilarische situaties kan leiden.”

Barbara Lok en Jet Pit spelen hun muzikale theaterprogramma ‘Over Leven’ op 6 oktober in Kampen.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500