Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Een icoon is als een preek

Geplaatst op: 10 september 2016

“Een wonderschone dag”, zegt Johannes van den Berg bij de opening van de Open Monumentendag. Hij doelt op het prachtige weer, maar zijn opmerking kan net zo goed op het programma slaan. Dat is zeer gevarieerd, concludeert ook burgemeester Bilder die de opening voor zijn rekening neemt.

“Er wordt nog wel eens gezegd dat je voor monumenten niet in Genemuiden moet zijn, maar deze dag bewijst wat anders”, vindt Bilder die blij is met het gevarieerde programma. Bovendien bestaat de mogelijkheid om per bus naar Hasselt en Zwartsluis te reizen.

Bilder hield zijn openingswoord in de hal van ’t Olde Staduus waar speciaal voor Open Monumentendag een iconenexpositie is te zien, samengesteld uit werk van Ben van der Steeg, Jochem Pleijsier en Helmich Heutink. De laatste is de eigenaar van het Iconenmuseum in Kampen. Hij vertelt gepassioneerd over de iconen aan de muur en is onder de indruk van een grote icoon van Pleijsier. “Zelden zo’n groot werk gezien. Deze stamt uit de zeventiende eeuw. Gezien de grootte heeft deze oorspronkelijke in een zeer grote kerk gehangen.”

“Een icoon is als een preek…”, concludeert Pleijsier even later op vragen van aanwezigen. Het werk toont onderdelen van het evangelie en moet ‘gewone’ mensen dichterbij het geloof brengen. “Hier zijn vandaag veel preken te zien als voorbereiding op de zondag”, besluit Bilder daarom zijn woord.

De hele dag zijn er monumenten te zien in Genemuiden. Een folder met het complete programma is af te halen in ’t Olde Staduus.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500