Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zondagschool De Zaaier bestaat zeventig jaar

Geplaatst op: 18 september 2016

Veel oudere Genemuidenaren herinneren zich nog de zaterdagmiddaguitjes van zondagschool ‘De Zaaier’. In aansluiting bij die traditie hadden de kinderen en leiding van de zondagsschool zaterdag 17 september een gezellige middag. Tegelijk werd stilgestaan dat de zondagschool 70 jaar geleden werd heropgericht.

De jongste kinderen mochten knutselen, deden spelletjes of genoten van het voorlezen. De groepen 5 tot en met 8 gingen vanaf de Bethelkerk met een speurtocht op pad. Onderweg bezochten ze de oude waterput bij Van Dalfsen op de Hoek. Ook in de Grote Kerk moesten diverse vragen beantwoord worden en kregen ze uitleg over de verschillende kerktorens daar hebben gestaan.

Bij het speuren en kijken hebben de kinderen daar meer plekken gezien dan menig volwassene ooit in de kerk bekeken heeft. Na het bezichtigen van de oude gevangeniskelder bij Foto Tuinman kwam iedereen weer bij elkaar om de middag af te sluiten met een gezamenlijke maaltijd. Kinderen en leiding kijken dankbaar terug op een gezellig middag

Al sinds 1946 komen iedere zondagmiddag een groot aantal basisschoolkinderen een klein uur op de zondagsschool bij elkaar, tegenwoordig in het Hervormd Centrum en de Bethelkerk. Ze horen dan een geschiedenis uit de Bijbel, leren een psalmvers en de ouderen zeggen een Bijbeltekst op. Ook staan zingen, voorlezen of een Bijbelse quiz wel op het programma. Dit werk wordt gedaan in het besef dat ook kinderen vergeving van zonden nodig hebben. Het is dan ook het verlangen van de leiding en ouders dat de Heere het mooie werk wil zegenen, opdat de kinderen de Heere Jezus als hun Zaligmaker mogen leren kennen. In feite was de oprichting, van de Hervormde zondagsschool ‘De Zaaier’ de heroprichting van het Hervormde zondagsschoolwerk dat al in de 19e eeuw van start is gegaan.

In het begin van de jaren zestig van die eeuw besloot de kerkenraad een zondagsschool te stichten voor kinderen die nog te jong waren voor de catechisatie. Op 22 september 1863 verleende de gemeenteraad de vergunning. De kerkenraad mocht kosteloos een lokaal in één van de scholen aan de Kruisstraat gebruiken. Daar kwamen de kinderen onder leiding hoofdonderwijzer Van Dalfsen bijeen. Een van de onderdelen van het zondagsschool werk was ook het daadwerkelijk leren lezen in de Bijbel. In 1944 heeft ‘door de moeilijke tijdsomstandigheden en gebrek aan kolen’ de zondagsschool haar arbeid gestaakt, waarna het na de oorlog weer werd opgepakt. Na meer dan 150 jaar staan iedere zondagmiddag de ‘zondagsschooldeuren’ dus nog steeds voor alle kinderen open.

Gepubliceerd door Erik Driessen

2 thoughts on “Zondagschool De Zaaier bestaat zeventig jaar

 1. Jim schreef:

  I’ll immediately grab your rss as I can’t find
  your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Please permit me recognise in order that I
  may subscribe. Thanks. http://yahoo.co.uk

 2. Van dijk schreef:

  Zelf jaren lang geweest. Wat een feest die verplichte zondagmiddag. Door de ouders opgedrongen aan de jeugd. En is er iemand beter door geworden? Sneu voor de mensen de daar vrijwillig voor een groep staan. Kinderen die daar niet willen zijn kunnen ook niets geleerd worden.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500