Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Leenhouts fotografeert weer na onderbreking van dertig jaar

Geplaatst op: 6 oktober 2016

Peter Leenhouts exposeert vanaf vrijdagavond in de hal op de eerste verdieping van ’t Olde Staduus. Het is voor eerst dat de Genemuidenaar zijn fotowerk tentoonstelt. Sterker nog: de voormalig beroepsfotograaf raakte bijna dertig jaar lang geen fototoestel meer aan.

En dat terwijl de liefde voor fotografie ooit diep zat. “Toen ik vijftien jaar was maakte ik samen met mijn vader een donkere kamer van de douche in ons huis in Deventer. Daarna ben ik blijven fotograferen en op mijn 22e maakte ik er mijn beroep van”, vertelt de huidige bode van ’t Olde Staduus.

Door persoonlijke omstandigheden vertroebelde de relatie met zijn fotocamera. Drie decennia lang stelde hij geen lens scherp. “Tot mijn vrouw drie jaar geleden zei dat ik de hobby weer eens moest oppakken. Sindsdien is een oude liefde opgebloeid. Vooral in en rondom Genemuiden mag ik graag fotograferen. Onder meer in de haven leg ik veel vast, vaak details. Iets zo minimaal mogelijk op een foto krijgen vind ik leuk om te doen.”

Leenhouts legde op die manier bijvoorbeeld voorplechten van boten vast, maar ook de achterkant van een oude Volkswagen Kever. “Die rijdt rond in Genemuiden. Ik hoop dat de eigenaar zich meldt. Zwart-wit heeft ook mijn voorkeur. Tijdens de expositie zijn negen van de twaalf foto’s zwart-wit. Bij de drie anderen vond ik kleur beter uitkomen.”

Het werk dat vanaf morgenavond in ’t Olde Staduus hangt dateert uit de laatste drie jaar. Materiaal uit zijn eerste fotoperiode is ook niet bewaard gebleven. Inspiratie heeft hij voorlopig genoeg. “Ik ontdekte onlangs dat tussen Rouveen en de A28 een gebied met veel zandwegen ligt. Dat vind ik prachtig om te fotograferen en ik wil er een serie van maken. ‘Stoffige zandpaden’ ofzo. Als je die foto’s aan een Afrikaan of Aziaat laat zien, wil hij meteen op vakantie naar dit gebied.”

De foto’s die Leenhouts in oktober en november exposeert zijn allemaal te koop. De vijftig euro die daarmee gemoeid is, gaat naar de stichting Friedensstimme in Gouda. Die biedt hulp aan Russische christengemeenten. Leenhouts, die 25 jaar geleden tot geloof kwam, vindt dat een belangrijk onderwerp. Zijn werk is de komende maanden te zien tussen 08.00 en 17.30 uur en op maandag en vrijdag zelfs tot 20.00 uur. Johannes van den Berg, voorzitter van de Stichting ’t Olde Staduus, opent de expositie vrijdag om 19.00 uur.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500