Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 oktober 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Regio-Ondernemers voelt als een vriendengroep’

Geplaatst op: 11 oktober 2016

Regio-Ondernemers bezochten Ethiopië. Tekst: Enrico Kolk

Zo’n 75 ondernemers uit Genemuiden en omstreken sloten zich in de afgelopen tien jaar aan bij de Woord en Daad Regio-Ondernemers. Dit jaar vieren ze hun tienjarig jubileum. “Het voelt als een vriendengroep”, zegt voorzitter Bernhard Koster. “We zijn natuurlijk ook geen gewone ondernemersclub. We hebben een gezamenlijk doel, armoede bestrijden, en dat je daarbij zaken kunt doen is natuurlijk mooi meegenomen, maar geen doel op zich.”

Voorop staat het werk van Woord en Daad. “We zijn begonnen met het steunen van de bouw van een klaslokaal in Colombia. Dat werd gebouwd bij een bestaande school. Dat hebben we een jaar of drie gedaan. Daarna waren we werkzaam in Burkino Faso, waar we een vakschool hebben opgestart. Toen hebben we onze focus verlegd naar Ethiopië. Een aantal van ons zijn daar ook op bezoek geweest. Die mannen die daar waren, zijn nu onze beste ambassadeurs”, vertelt Koster.

Zelf is hij, nog voor de Regio-Ondernemers startten, al eens in Colombia geweest, bij de adoptie van twee van zijn kinderen. “Als je de armoede daar ooit gezien hebt, dan ga je het leven hier relativeren. Je komt erachter dat rijkdom niet gelukkig maakt. Ondanks de armoede kunnen de mensen ook daar lachen.”

Nog niet zolang geleden startten de ondernemers met het steunen van een nieuw project in Nicaragua. Inwoners krijgen daar vakonderwijs. “Ook daarnaartoe staat weer een reis gepland, voor een groepje van een man of acht. Meer kan ook niet, dat is logistiek lastig. Maar je ziet daar wel hoe je met weinig geld mensen kunt leren en stimuleren om hun eigen geld te verdienen.”

En dat is, vanuit het oogpunt van Woord en Daad de beste manier om armoede te bestrijden. “Dan is het geen bodemloze put waar je maar geld in blijft storten”, zegt Koster. “Alleen maar geld geven heeft geen zin. Die mensen daar krijgen daarom microkredieten: een lening dus. Daarvan kunnen ze bijvoorbeeld gereedschap aanschaffen. Zo worden ze gestimuleerd om vakman te worden.”

Dat neemt niet weg dat het geld ook zomaar uitgeleend wordt. “Woord en Daad werkt altijd met partnerorganisaties. Elke financieringsaanvraag wordt kritisch tegen het licht gehouden en zo kan het ook dat van elke euro 91 cent op z’n plek komt.”

Veel van die euro’s worden al tien jaar binnengebracht door de Regio-Ondernemers. Ter gelegenheid hiervan wordt er woensdag 19 oktober een bijeenkomst gehouden in het hoofdkantoor van Breman Installatie. De ondernemers kruisen daar de degens met Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Reind Breman en burgemeester Bilder zullen spreken. De avond is besloten, maar alle ondernemers zijn welkom.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500