Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Leerlingen Ichthus leren van de biestemerk

Geplaatst op: 14 oktober 2016

Een paar maanden voor de zomervakantie zijn de groepen 7 en 8 van KC Ichthus gestart met een totaal andere manier van het rekenonderwijs. De traditionele boeken zijn aan de kant gegaan. Daarvoor in de plaats is een zeer actieve van leren tegenover komen te staan. De kinderen kiezen (al dan niet met behulp van de leerkracht) een eigen doel waar ze mee bezig gaan.

Dit doel kunnen ze of op de laptop via spelletjes onder de knie krijgen of door juist erg veel concreet materiaal te gebruiken en het daardoor te ervaren. Ook de traditionele toetsen zijn hierdoor vervallen. Ieder kind werkt op zijn of haar eigen niveau. Het biedt daarom juist de mogelijkheid om thematisch te werken, zoals ze in de kleutergroepen al doen.
Deze week (en de week na de herfstvakantie ) werkt de bovenbouw gewerkt in het thema Biestemerk. Vorige week hebben de kinderen eigen doelen geformuleerd. Enkele voorbeelden van deze doelen: Hoeveel meter aan kramen staat er eigenlijk tijdens de markt? Hoeveel verdient de gemeente eigenlijk aan de markt? Ook het besef dat als je meer (en dus misschien wel samen) botsautomuntjes koopt je dan voordeliger uit bent. Maar hoeveel muntjes moet je dan kopen en hoeveel scheelt dat? Wat is de omtrek van een oliebol? Wat is de oppervlakte van het Havenplein? Hoe lang duurt een ritje in de botsauto’s?

De kinderen worden juist uitgedaagd om ‘’out-of-the-box’’ te denken.  (Denk eens anders dan anders!) De kinderen mogen dus onder rekenen om hun doelen te behalen ook naar buiten toe. In klas zijn ook verschillende activiteiten: sjoelen met grote getallen, blikgooien met procenten, een oliebollenkraam nagebouwd, touwtjetrekken met breuken. Bijzondere voorbereiding op de Biestemerk kortom!

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500