Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Saamhorigheid voelbaar bij jubileumconcert DES

Geplaatst op: 25 oktober 2016

Door Eendracht Sterk. © Erik Eenkhoorn

KAMPERZEEDIJK – Op vrijdag 21 oktober jongstleden bestond Christelijk Gemengde Zangvereniging Door Eendracht Sterk, dat onder leiding staat van Harry Dekker, precies zeventig jaar. Dit werd herdacht met een jubileumconcert, dat op dezelfde dag gegeven werd in Gemeenschapscentrum ‘De Driester’. Een volle zaal was getuige van een mooi concert, waarbij de saamhorigheid tussen het publiek, het koor en de medewerkende musici duidelijk voelbaar was.

Aan het jubileumconcert van DES leverden musici Ton en Niels Adema een bijdrage. Afwisselend waren zij op piano en op orgel te horen. Een afvaardiging van de ensembles Creâte Cantus en Animato, beiden onder leiding van Ton Adema, maakten het muzikale gedeelte compleet. Solist Auke Kapitein, in traditionele Urker klederdracht, had een prachtig aandeel in de zang. Het geheel stond onder leiding van dirigent Harry Dekker.

Na samenzang opende voorzitter Spinder de avond. Ze heette iedereen van harte welkom en benadrukte dat het niet vanzelfsprekend is dat er een jubileum gevierd mocht worden. Iedere week mocht er weer gezongen worden aan de Kamperzeedijk. Er is reden genoeg om God te danken. Het eerste blok van DES volgde. ‘De Heilige stad’ viel positief op. Solist Auke Kapitein legde gevoel in het stuk en zong het zuiver met zijn mooie, warme stem. De articulatie was uitstekend. Niels Adema bespeelde de piano en Ton Adema het orgel. Aan het einde van het lied kwam alles samen, wat zorgde voor een mooi geheel en een mooie klank. Daarbij versterkte het orgel met de diepe tonen het lied enorm goed.

Het ensemble speelde vervolgens ‘Ere zij aan God de Vader’, ‘Wat de toekomst brengen moge’ en ‘Eens als de bazuinen klinken’. Bij deze drie liederen werd hetzelfde patroon gevolgd: het ensemble begon, waarbij de violen de melodie hebben en de fluiten een tegenstem spelen. De piano speelt ook mee, waarna Niels Adema op orgel het geheel overnam en tenslotte het 1e couplet door de aanwezigen samen gezongen werd. Bij ‘Finlandia’ zette de cello in met mooie, diepe klanken. Vlak daarna volgden de eveneens diepe klanken van de violen. De fluiten kwamen er vervolgens met hoge noten overheen. Het resultaat was een koraal, waarin het bekende lied ‘Ik bouw op U’ te herkennen was. Een prachtig stuk, wat menig luisteraar geraakt heeft.

Datzelfde effect had het door DES gezongen ‘Nader mijn God bij U’, afgeleid van het oorspronkelijke ‘Nearer my God to Thee’. Niels Adema speelde door middel van hoge noten een mooie, zachte intro op de piano. Zijn spel vormde samen met het koor een mooi geheel. Hij blonk opnieuw uit bij de intro van het door Auke Kapitein gezongen ‘Wees Gij mijn Gids’. De solist kreeg alle noten goed en zuiver te pakken. Het werd mooi, gedragen en met gevoel gezongen.

Bij ‘Dank sei Dir, Herr’ vond er een goede afwisseling tussen solist en koor plaats. Kapitein had als eerste een lange noot, die hij zacht aanzette en langzamerhand liet aanzwellen. De vibratie nam hierdoor toe. De vloeiende overgang tussen het afsterven van de stem van de solist en het aanzwellen van het koor, gebeurde zeer geleidelijk en vloeiend. Het geheel had een geweldige klank.

Toen was het de beurt aan Jentje Kok, Harm Mulder, Gerrit Jan Beltman, Alie van Dijk, Dirk van der Sluis en Nieske van Enk om naar voren te komen. Ze waren 30 of 45 jaar aan het koor verbonden en kregen een attentie. Geheel onverwachts zongen daarna een aantal kinderen voor het koor. De leden waren zichtbaar geraakt. Desondanks was de prestatie van het koor bij ‘Gloria’ en ‘Blijf bij mij Heer’ uitmuntend. Bij het laatstgenoemde had iedereen een aandeel, wat een krachtig einde opleverde. Een geweldig stuk om mee af te sluiten. Vervolgens kregen de aanwezige musici een bos bloemen en werd dirigent Harry Dekker in het zonnetje gezet, omdat hij onlangs 12,5 jaar aan het koor verbonden was. Ook voor voorzitter Spinder was er een bos bloemen, die ze niet had verwacht. Duidelijk geraakt nam ze het in ontvangst.

De voorzitter van het koor kan tevreden terugblikken. ‘Het was een zeer geslaagde avond, gezien de reacties. Het ensemble speelde mooi in op onze zang en zowel Ton en Niels Adema als Auke Kapitein waren geweldig. De saamhorigheid was voelbaar. We zijn de Heere dankbaar voor zeventig jaar DES en onder Zijn zegen hopen we nog vele jaren te mogen blijven zingen’, aldus mevrouw Spinder.

Tekst: Dian Kiesbrink en Niek Teune; fotografie: Erik Eenkhoorn

Gepubliceerd door Erik Eenkhoorn
Van Dijk Containers 500