Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 november 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ichthus viert jubileum met toneel

Geplaatst op: 27 oktober 2016

Tekst en foto's: Enrico Kolk

“Mama, je kunt beter beneden gaan zitten. Dan hoor je meer en dan zie je meer!” Een van de kinderen van Kindcentrum Ichthus roept, vlak voor het begin van de toneelvoorstelling van de school, nog gauw even naar de tribune. De hele school speelt vandaag toneel om te vieren dat de schoolvereniging Accrete, waar Ichthus onder valt, 15 jaar bestaat. Vele ouders, buren, opa’s en oma’s zijn vanmiddag naar de Overtoom gegaan om te zien wat hun (klein-/buur-)kinderen ten tonele brengen. Letterlijk.

Met Stefan van Steenselen in de hoofdrol als Batavus Droogstoppel krijgt het publiek een inkijkje in de wereld van de thee. Alles wijst erop dat het stuk ‘schuiten en schavuiten’ zich afspeelt in de Gouden Eeuw: “Die glorieuze tijd.” Dan begint de echte voorstelling begint bij de verjaardag van Droogstoppel: “thee voor iedereen!” Die valt niet goed: als dominosteentjes vallen de kinderen even later achterover. “Wat heb je nou weer ingeschonken?!”, roept Droogstoppel luid verstaanbaar door de gymzaal van de Overtoom. Meermaals worden smartphones tevoorschijn gehaald.

Er moet nieuwe thee komen. Het verhaal gaat door over zee. Die wordt gevonden in China. De groepen 5 en 6 blijken door te kunnen gaan voor echte Chinezen. Dreigende muziek klinkt als de groepen 7 en 8 ineens ‘op de planken’ verschijnen. Al rennend komen ze in beeld, er woest uitziend. Piraten zijn het, belust op de inhoud van de boot van Batavus Droogstoppel, totdat blijkt dat die gevuld is met thee. Daar halen ze hun neus voor op.

Langs China, Colombia en de veilige kust van Nederland voert het verhaal verder. Alle groepen dragen hun steentje bij. En dat terwijl de kinderen pas ’s morgens begonnen zijn met oefenen. In één dag kennen ze het hele toneelstuk uit hun hoofd.

Dat mag dan ook rekenen op een daverend applaus van het enthousiaste publiek, als het verhaal ten einde is. De voorstelling is afgelopen, de kinderen kunnen weer naar buiten. “Tot morgen!”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500