Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kinderopvang kan goedkoper worden

Geplaatst op: 10 november 2016

Waar eenverdieners nu méér betalen voor kinderopvang dan tweeverdieners, heft Zwartewaterland dat verschil per 1 januari 2017 op. Alle ouders betalen aan de aanbieder in beginsel hetzelfde bedrag voor de voorziening. Voor 2017 is de maximale kostprijs vastgesteld op € 7,18 per uur. Het hangt vervolgens van het inkomen van de ouders af welk deel van deze kosten men via belastingdienst of gemeentelijke bijdrage terugkrijgt.

Per 1 januari verdwijnen de verschillen tussen kinderopvang en peuterspeelzaal. Formeel bestaat die laatste dan niet meer. Het personeel moet daarom geprofessionaliseerd worden en krijgt bijscholing. De raad besloot donderdagavond, in navolging van het door het college opgestelde beleidsplan, om daarvoor een eenmalige projectsubsidie van 13.476 euro beschikbaar te stellen.

Volgens PvdA-fractievoorzitter Astrid Dijkstra is het ‘spijtig’ dat kinderopvang in Zwartewaterland wordt opgedeeld in levensbeschouwelijke onderdelen. “Er is nu weer gekozen voor extra verzuiling binnen de groepen. We gaan nu weer aparte groepen maken, en dat op zo jonge leeftijd. Het zou mooier zijn als kinderen van alle gezindte samen zouden kunnen gaan.”

Wilma Veldman (ChristenUnie) sloot zich daar niet bij aan. “Er is keuzevrijheid voor ouders. Waarom zou je daar op jonge leeftijd niet mee kunnen beginnen?” Toch zit er een kanttekening aan die keuzevrijheid. “Betekent dit dan ook dat er een keuze kan komen voor alleen Poolse kinderen?”, vroeg Henk Braamskamp van Gemeentebelangen, die begreep dat er zo’n opvang wordt gebouwd bij de Schans in Zwartsluis. Wethouder Speksnijder zei er echter vanuit te gaan dat die kinderen in de reguliere opvang terechtkomen.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500