Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oorlogsherinneringen van Trijn van Berkum-Booi

Geplaatst op: 24 december 2016

“Iemand had hem gezien, dood tussen de dode Duitsers. Anderen zeiden weer: nee, hij is er levend uitgekropen. Ons gezinnetje lag overhoop door deze nare berichten…” Zomaar een regel uit herinneringen van Trijn Van Berkum-Booi die ze schreef over haar oorlogsjaren in Genemuiden. Ze is de halfzus van Hendrik Post, voormalig bakker en 45 jaar organist in de Gereformeerde Gemeente.

De eerste regel slaat op Hendrik Post, die zoals velen bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moest vechten op de Grebbeberg. Na de capitulatie was niet duidelijk of hij nog in leven was. Uiteindelijk kwam hij op een zondag Genemuiden weer binnen gefietst. Na de oorlog runde hij lang een bakkerij (A&O) aan de Burgemeester ten Veldestraat.

Trijn Booi trouwde na de oorlog met Zwollenaar Van Berkum. Zij verhuisden naar Nieuwleusen. Daar schreef ze, inmiddels ruim in de tachtig, recent haar memoires over de oorlogsjaren in Genemuiden. Daarin vertelt ze veel over Hendrik Post en haar eigen herinneringen. Het is een relaas over neerstortende vliegtuigen, steeds strenger wordende bezetters, voedselschaarste, de komst van veel kinderen uit het westen en uiteindelijk de bevrijding.

Genemuiden Actueel publiceert de komende tijd delen van deze herinneringen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500