Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Huilende kinderen (column Martine Nanninga)

Geplaatst op: 23 januari 2017

Kinderen huilen om van alles en nog wat, maar vaak omdat ze zich niet begrepen of gekwetst voelen. Hoe irritant het ook is, huilen blijkt goed te zijn want zo propt je kind zijn of haar emoties niet op. Dus tja.. Stop nou eens met dat gejank is niet de beste optie voor een ouder.
Met die vier koters van mij vloeien hier heel wat krokodillen tranen op een dag dus ik ben sowieso schuldig in dit verhaal. Omdat ik weet dat 80 % van die tranen onzin, overdreven en aanstellerij zijn. Maar er is nog nooit een kind meteen gestopt met huilen toen ik het op die manier zei dus waarom ik het nog doe?!
Ik weet zelf ook wel dat het nergens op slaat, want het kind in kwestie is verdrietig en kan niet goed onder woorden brengen wat hij of zij voelt dus gaat een kind huilen.

Er is een manier om te verzachten voor je kind en ook niet onbelangrijk voor jezelf. In plaats van ‘Stop as-je-blieft met huilen!’ zijn er ook pedagogisch verantwoorde zinnen die je kunt toepassen in zo’n situatie. (Heb ik mij laten vertellen hoor.) Mijn respect heb je als je eraan denkt midden in de supermarkt of waar je ook bent met een kwaad kind. Maar als je het (oh zo grote) probleem erkent voelt het kind zich begrepen. En soms helpt het echt!

Ik zie dat je verdrietig bent..
Wat vervelend dat dit zo moeilijk is voor je..
Ik hoor wat je zegt..
Ik ben bij je../ ik ga nergens heen..
Ik weet dat je dat… snoepje/koekje/speelgoed/tv kijken/ op de ipad/alles wat niet mag/irritant wil doen gewoon omdat het kan/aandacht/ enz enz… heel graag wil..

..maar, we doen het op mijn manier. Dan gaan die van mij soms alsnog keihard janken, drama queens als het zijn. In zo’n geval herinner je kind eraan dat de situatie niet hopeloos is. Natuurlijk heb ik wel wat voorbeelden.

Je krijgt heus nog wel eens eens snoepje..
Ik kom straks weer bij je..
Ik weet zeker dat het leuk is als je er bent..
Met deze kleren kom je de dag ook heus wel door..
Je blijft niet eeuwig zo boos/ verdrietig het gaat echt weer over..

Wish me luck! Ik doe en poging dit vol te houden.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500