Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
15 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Burgemeester Bilder opnieuw beëdigd in ‘veelzijdig ambt’

Geplaatst op: 26 januari 2017

foto: Erik Eenkhoorn

Geen beroep veelzijdiger dan dat van burgemeester. Commissaris van de Koning Ank Bijleveld merkte dat donderdagavond op, toen Eddy Bilder opnieuw beëdigd werd in dat ambt. “Op dezelfde dag kun je met de koning te maken hebben, maar ook met een grote crisis”, zei Bijleveld. “Maar je moet het wel alleen doen.”

Bilder is te typeren als een ondernemer, sprak Tamme Spoelstra, fractievoorzitter van de grootste partij, de ChristenUnie, hem en de raad toe. “Niet zeuren, maar poetsen. Je zou hem Eddy de Builder kunnen noemen. Hij gaat liever kort door de bocht, met schade, dan via een omweg met veel vertraging”, met een kwinkslag naar het ongeval dat Bilder vorig jaar juni overkwam.

“Ik heb gehoord”, ging Spoelstra verder, “Dat hij om al zijn boeken in Ermelo heen een grote kast heeft gebouwd. Je kunt er ook in wonen. Heeft/neemt hij wel de tijd om te denken?” Dat schiet er niet altijd bij in, antwoordde Bilder in zijn toespraak. “Soms doe je dat achter het stuur. En dat heeft weer iets te maken met het nemen van binnenbochten.”

Zes jaar geleden nam Bilder een opmerkelijke binnenbocht. Hij verliet Ermelo, de plaats waar hij geboren en getogen is. “Tien jaar geleden hield ik mijn maidenspeech in de Tweede Kamer in een debat met, jawel, toenmalig staatssecretaris Ank Bijleveld over herindelingen. Ik noemde mijn gemeente Ermelo, die was ontstaan door een omgekeerde herindeling, een splitsing. Ik kon toen niet voorzien dat ik Ermelo zou verlaten en mezelf niet eens voorstellen dat ik me geweldig thuis zou voelen in een andere gemeente.”

Toch doet Bilder dat nu wel. “Als ik in Ermelo naar de kerk ga, dan mis ik de bovenstem van Genemuiden. Soms heb ik het gevoel dat ik nog aan het ontdekken ben, soms voel ik me ook vertrouwd met heel veel mensen en hun manier van leven.” Er is wel iets bijzonders aan de hand met Zwartewaterland. “Er wonen geen Zwartewaterlanders, daar moest ik wel aan wennen. Nu is het tot me doorgedrongen dat er Gaellemunigers, Hasselters, Sluzigers en Zeediekers wonen. Mensen identificeren zich met de kern waarin ze wonen. En elke kern heeft zijn eigen dialect. Zelfs de taal is per kern wisselend.”

Volgens Bilder is Zwartewaterland, van al het goede in Overijssel, ‘misschien wel het best bewaarde geheim’. “Vlak na mijn aantreden werd ik bij een vakbeurs in Zwolle ingedeeld bij Zuid-Holland.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500