Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

d’ Overtoom is voor iedereen

Geplaatst op: 7 februari 2017

Meike van Ommeren is sinds 14 november naast Eddy Beens de beheerder van d’ Overtoom. Een van haar ‘opdrachten’ is bedenken van nieuwe evenementen. De platenbeurs van afgelopen zaterdag was een geslaagd schot voor de boeg. “d’ Overtoom moet een plek worden waar iedereen zich thuis voelt. Ik heb het gevoel dat veel mensen geen idee hebben wat hier allemaal gebeurt”, zegt Van Ommeren.

Ze groeide op aan de weg tussen Genemuiden en Hasselt, als dochter van een agrariër en een moeder die het bekende cateringbedrijf Lammy runt. Logisch dat ze een liefde voor het Nederlandse platteland ontwikkelde. “Vroeger was het mijn droom om de boerderij van mijn vader over te nemen. Daarom studeerde ik ook aan de agrarische hogeschool in Dronten. Een agrarisch bedrijf levensvatbaar houden is in deze tijd nauwelijks nog te doen. Die teloorgang van het boerenleven vind ik heel pijnlijk om te zien. Daardoor verandert het Nederlandse landschap én de cultuur. Ik vind het heel belangrijk dat de sfeer op het platteland behouden blijft.”

Dat was een van de reden waarom ze op de functie bij d’ Overtoom solliciteerde. “Na mijn opleiding heb ik een jaar bij het ministerie van Landbouw gewerkt, maar het project waaraan ik werkte eindigde toen. Daarna heb ik samen met mijn moeder het cateringbedrijf gerund. Een geweldige tijd. En toen zag ik de vacature van d’ Overtoom: een baan die heel goed bij me past, dacht ik.”

Want juist in een verenigingsgebouw kan ze een bijdrage leveren aan het leefbaar houden van het platteland. “Mensen bij elkaar brengen door activiteiten te organiseren. Hier moet van alles gebeuren waarop Genemuidenaren afkomen, zodat ze ook ontdekken dat dit een gebouw voor iedereen is. Sporters weten dat omdat ze wekelijks in het gebouw komen, anderen volgens mij veel minder. Met activiteiten en evenementen kunnen we dat nog meer laten zien. In d’ Overtoom moet altijd wat te doen zijn.”

Plannen zijn er voldoende. Ze denkt samen met SCEG en Genemuiden Actueel na over een regelmatig terugkerend programma, filmavonden zijn een mogelijkheid, en ook taxatiedagen, veilingen en lezingen zweven rond in haar hoofd. Concreet is een avond met voormalig journalist Dolf Ruesink, die veel muzikanten en politici interviewde. “Hij is hier op 13 maart, twee dagen voor de verkiezingen. Ruesink vertelt dan onder meer over zijn ontmoetingen met de lijsttrekkers.”

Van Ommeren werkt maandag met collega Eddy Beens. Badmintonners trainen, de kickbokstraining is net afgelopen, er is een cursus EHBO en Frank en Vrij benut de theaterzaal. De organisatie van de Rock Evening zet nog wat puntjes op de i voor de tiende editie. Die combinaties vormen de charme van d’ Overtoom. “We zijn in feite een Kulturhus….”, zegt Beens. “Meike en ik hebben denk ik dezelfde visie over onze functie. Dit is een gebouw voor de samenleving. Het is goed dat er iemand bij is met frisse ideeën. Vernieuwing is altijd goed. We lachen bovendien heel wat af.”

Aan de bar worden nog wat biertjes en koffie besteld. Als het goed is, gebeurt dat de komende jaren ook bij de nieuwe evenementen die uit de koker van Meike moeten rollen. “Wij horen natuurlijk heel graag ideeën. Mensen die iets willen organiseren of die iets missen in Genemuiden, zijn hier altijd welkom.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500