Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oud uurwerk gaat weer lopen

Geplaatst op: 14 februari 2017

Waar de wijzerplaten zijn, dat weet niemand. Die zijn weg. Maar het uurwerk, dat in 1883 in de toen na brand herbouwde kerktoren geplaatst werd, bestaat nog. Vanmiddag werd het door de gemeente, die er eigenaar van was, overgedragen aan de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden. Die gaat er voortvarend mee aan de slag: de restauratie, die ongeveer een half jaar in beslag neemt, begint binnenkort.

Vele jaren stond het uurwerk, dat in 1949 uit de toren werd gehaald, op de gemeentewerf in Genemuiden. Buiten, onder allerlei weersomstandigheden. “We hebben geluk dat ‘ie er nog is”, zegt Jan Pleijsier, liefhebber van klokken en initiator van de restauratie.

Inmiddels is het uurwerk uit het depot van het Historisch Centrum Genemuiden gehaald, waar het de laatste jaren stond, en verplaatst naar de werkplaats van Pleijsier aan de Achterweg, waar hij onder andere ook het liturgisch centrum van de Bethelkerk maakte. Niet dat de restauratie daar gaat plaatsvinden, daarvoor wordt een bedrijf in de hand genomen.

Het hele uurwerk gaat uit elkaar, vertelt Pleijsier. “Het heeft historische waarde, want het is een uurwerk van Van Bergen, en het is belangrijk dat zo’n oud stuk, een mooi voorwerp, er nog is en dat we het aan de praat kunnen krijgen”, zegt Sijm van Lente van de stichting. Want dat is het doel van de restauratie: het uurwerk moet het weer gaan doen. “Het kwam weleens voor dat er tijdens de restauratie van een uurwerk nog een klepel gevonden werd. Maar daar gaan we nu niet vanuit.”

De kosten voor de restauratie hoopt de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden te dekken met subsidies en daarnaast sponsorgelden uit het bedrijfsleven. Als de restauratie achter de rug is, krijgt het een museale opstelling in ’t Olde Staduus. Daar is het uurwerk dan in volle glorie te zien. Mét een wijzerplaat, maar niet de originele. “Die is weg.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500