Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bieb krijgt boeken over Mastenbroek en Hasselter dialect

Geplaatst op: 16 februari 2017

Wethouder Gerrit Knol overhandigde woensdag twee boeken aan Hans Hilbers, directeur van de Bibliotheek Zwartewaterland. De uitgave van de boeken, ‘Het dialect van Hasselt’ en ‘Hoe werd het stil werd in de polder’ is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Fonds Eenmalige Culturele Activiteiten.

Wethouder Knol sprak de wens uit dat de boeken een plaats zouden krijgen in de vestigingen van de bibliotheek in Zwartewaterland. Daarom ontving de directeur van iedere titel drie exemplaren, die hij mag verdelen over de bibliotheken in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Directeur Hans Hilbers nam de boeken op gepaste wijze in ontvangst met een kort dankwoord in het Hasselter dialect.

Beide publicaties zijn recent verschenen en hebben een bijdrage aangevraagd uit het Fonds Eenmalige Culturele Activiteiten. Ze voldeden aan één van de doelstellingen van het Fonds om de kennis over de lokale geschiedenis en tradities in stand te houden en vast te leggen voor het nageslacht. ‘Het dialect van Hasselt’ is eind 2016 verschenen als de laatste in een reeks publicaties over Overijsselse dialecten door de IJsselacademie. In het boek ‘Hoe werd het stil werd in de polder’ wordt het leven beschreven van de in Mastenbroek geboren boer en politicus Jan Hoekman. Dit boek werd geschreven door zijn kleindochter en op 3 februari 2017 gepresenteerd.

Fonds Eénmalige Culturele Activiteiten

Het Fonds Eénmalige Culturele Activiteiten is een uitwerking van de gemeentelijke cultuurnota ‘Kansen voor Cultuur’ voor de periode 2015-2018. De subsidieregeling is in het leven geroepen om kleinschalige incidentele culturele en cultuurhistorische activiteiten in Zwartewaterland een kans te geven. Afgelopen jaar werd het jaarlijks beschikbare subsidiebedrag van 15.000,- euro vrijwel volledig besteed aan aanvragen. Een teken dat stichtingen en verenigingen het Fonds steeds beter weten te vinden. Voor 2017 zijn de eerste aanvragen alweer ingediend en de eerste activiteiten inmiddels gehonoreerd. Wie een goed idee of voorstel heeft voor een culturele activiteit in Zwartewaterland kan een aanvraag bij de gemeente indienen. Kijk

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500