Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dertig dagen zonder drank

Geplaatst op: 16 februari 2017

Vanaf woensdag 1 maart 2017 start de actie ‘Ik Pas’: 30 dagen geen alcohol drinken en je eigen gewoonte doorbreken. Mensen die de drank willen laten staan kunnen zich nu inschrijven op de site www.ikpas.nl. GGD IJsselland, Tactus en gemeenten ondersteunen deze actie in de regio IJsselland.

In de regio IJsselland groeien jongeren op in een omgeving waarin alcohol heel gewoon is. Veel volwassenen drinken alcohol op feesten en verjaardagen, tijdens het eten, als slaapmutsje, na het sporten of op de vrijdagmiddagborrel. We zijn ons niet altijd bewust van de gewoonte om bij steeds meer gelegenheden alcohol te drinken.

Om deze gewoonte te doorbreken, stil te staan bij het eigen alcoholgebruik en het goede voorbeeld te geven aan de jeugd, ondersteunt GGD IJsselland samen met Tactus en veel gemeenten in IJsselland de landelijke actie IkPas. Inwoners kunnen individueel meedoen aan de actie, maar ook samen met anderen: familie, vrienden en collega’s.

IkPas heeft effect

Deelnemers van voorgaande edities voelden zich tijdens IkPas fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid. Bovendien bleek dat deelnemers zes maanden na deelname nog steeds minder alcohol dronken dan voor hun deelname.

GGD IJsselland en Tactus ondersteunen de actie IkPas! gedurende de hele periode van 40 dagen. Verschillende organisaties zoals bibliotheken, huisartsen, apotheken en woonzorgcentra krijgen informatie over de actie en hoe mee te doen. Deelnemers ontvangen in de actieperiode een regionale nieuwsbrief met informatie en tips. Ook kunnen deelnemers hun ervaringen en vragen delen via de Facebook-pagina IkPas. Tactus kan individuele deelnemers ondersteuning bieden wanneer daar behoefte aan is. U kunt dit aanvragen via 40dagenzonderalcohol@tactus.nl.

Voor (zorg)instellingen en bedrijven is een Toolkit beschikbaar met voorbeeld- en communicatiemateriaal. Kijk op www.ikpas.nl.

IkPas landelijk initiatief

De initiatiefnemers van IkPas zijn Hogeschool Windesheim, de GGD’en, instellingen voor verslavingszorg in Nederland en het Trimbos Instituut.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500