Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Edel enige tapijtfabrikant die alles zelf doet

Geplaatst op: 23 maart 2017

Productieleider Berry Albers legt uit.

Voor het tweede jaar op rij was de excursie van SCEG naar de tapijtfabriek van Edel Tapijt razendsnel volgeboekt. Veel Genemuidenaren hebben blijkbaar de behoefte om een kijkje in de keuken van de ‘eigen’ tapijtindustrie te nemen. Harry van de Velde en Berry Albers leidden donderdagavond 25 belangstellenden rond door de enorme productiehallen met al even kolossale machines.

Edel Tapijt bestaat volgend jaar precies een eeuw. In 1918 richtte Karst de Lange het bedrijf op waarbij veel Genemuidenaren hebben gewerkt. Zoals veel Genemuider ondernemingen startte ook De Lange in de biezen en groeide uiteindelijk door naar kamerbreed tapijt en kunstgras. In de tussentijd nam De Lange bedrijven in Diepenveen en Enter over en kwamen ook de Genemuider bedrijven van Eenkhoorn, Van Lente, Telenzo en Yarnco onder de vlag van De Lange. Sinds de jaren zeventig heet het bedrijf Edel.

Innovatie is altijd de kracht geweest. De stap van biezen naar kunstgras is groot, maar nog steeds loopt Edel voorop in het omarmen van nieuwe producten. Van der Velde liet bijvoorbeeld het ‘superzachte garen’ Pamina zien en stipte de Lisa detectievloer aan. Dat is geschikt voor de zorg. Als iemand valt, krijgen medewerkers meteen een seintje.

Edel Tapijt is de enige Nederlandse fabrikant die polyamide tapijt maakt. Dat is hoogwaardiger tapijt in het duurdere segment. Daarnaast maakt het bedrijf ook tapijt van het meer traditionele polypropyleen en wol. Dat laatste gaat vooral naar de Engelse markt. Ruim veertig procent van de Edel-productie belandt uiteindelijk sowieso in een Engelse woonkamer, keuken of andere vertrekken. “Engelsen leggen zelfs tapijt in het toilet en de badkamer. Daarom leveren wij het tapijt daar met een andere, vochtbestendige rug”, aldus Van de Velde.

Op het verven (wat in België gebeurt) heeft Edel het hele productieproces van tapijt in eigen handen. Dat begint met het maken van garens. Enorme hoeveelheden korrels worden daarbij vloeibaar gemaakt en uiteindelijk tot garen gemaakt. In de afdeling veredeling maakt Edel ze fraaier, waarna de tufting en de backing zorgen voor het eindproduct. Daarnaast is er een kunstgrasafdeling waar het bedrijf voor meerdere afnemers produceert. “Dat proces verschilt in feite niet van het maken van tapijt”, zegt Albers tijdens de rondleiding. Per lijn rolt er dagelijks vijftienhonderd meter kunstgras van de band.

De producten van Edel Tapijt gaan, sinds de jaren zeventig, de hele wereld over. Alleen in Zuid-Amerika is het bedrijf niet vertegenwoordigd.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

2 thoughts on “Edel enige tapijtfabrikant die alles zelf doet

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500