Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Requiem van CRK Voices

Geplaatst op: 14 april 2017

Na het daverende succes in 2010 van de première van het Requiem geschreven door de Kamper componist Bart Oenema wordt dit werk op 4 mei opnieuw uitgevoerd door CRK Voices in de Bovenkerk te Kampen. Ook nu zullen Marjo van Someren en Bart Oenema de solopartijen en een duet zingen. Naast deze solisten en het koor spelen verschillende instrumentalisten een grote rol in het stuk. Voor slagwerk en fagot zijn prachtige solo’s geschreven en ook de piano speelt een belangrijke rol in het Requiem. De algehele leiding is in handen van Jan Quintus Zwart.

Een requiem is oorspronkelijk een mis voor de doden uit de oude kerkelijke eredienst. De requiemmis werd ook vaak zingend ten gehore gebracht en vele componisten hebben de tekst hiervan op muziek gezet, zoals bijvoorbeeld Mozart, Verdi en Lloyd Webber. Dan waren er ook componisten die zich vrijheden permitteerden rond de tekst. Ze lieten delen weg of voegden delen toe. Voorbeeld hiervan zijn ‘Ein Deutsches Requiem’ van Brahms en het ‘War Requiem’ van Benjamin Britten. In lijn van deze componisten heeft Bart Oenema dit requiem geschreven. Een werk over de oorlog en de gevolgen daarvan op de naoorlogse periode. Niet alle teksten uit de originele requiemmis zijn gebruikt. Verder bevat het stuk het koraal ‘Wenn ich einmal soll scheiden’, afkomstig uit de protestantse kerkmuziek. Tussen de delen door wordt het verhaal verteld van een vader en een moeder die opgroeien in de oorlog en de gevolgen van die oorlog op hun verdere leven. Bij dit verhaal horen de twee liederen: ‘Altijd zomer’ (solo Bart Oenema) en ‘Ik heb je lief’ (solo Marjo van Someren). Het ruim 100 leden tellende regionale christelijk koor Voices heeft leden uit de wijde omtrek van Kampen en IJsselmuiden, waar het koor elke dinsdag repeteert in De Hoeksteen. Dirigent Jan Quintus Zwart probeert steeds opnieuw met een nieuw repertoire te komen, waardoor het koor ook diverse premières (waaronder dit Requiem en het Magnificat, beide door Bart Oenema voor het koor geschreven) op naam heeft staan. Ook de meeste werken die Voices van Amerikaanse componisten laat horen, zijn nog nooit eerder in Nederland uitgevoerd. Maar ook veel werk van Nederlandse componisten staat op het repertoire van Voices.

Het Requiem van Bart Oenema is in 2010 opgenomen. U kunt de cd bestellen via de website www.crkvoices.nl of kopen na afloop van de uitvoering op 4 mei. Prijs van de cd is speciaal voor deze nieuwe uitvoering slechts € 7,50.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500