Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Onzeker vervolg voor bezuinigingen Sportclub

Geplaatst op: 30 juni 2017

Wethouder Visserman beraadt zich op de ontstane situatie

Bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen. Die opdracht kreeg de gemeente Zwartewaterland in mindere tijden. De raad stelt in 2013 vast om 138.000 euro te bezuinigen op de sportverenigingen. Net als bij onder meer de zwembaden en de bibliotheken komt er opstand. De voetbalclubs kunnen de bezuiniging niet dragen.

Voorzitter Berend van Lente onderstreept dat donderdagavond nog maar eens. “Wij realiseren ons dat de tijden veranderd zijn en dat er van ons als verenigingen een bijdrage mag worden verwacht. Maar dan wel een bijdrage die binnen de grenzen van redelijkheid valt.”

Maarten Slingerland van de SGP komt in het verweer. Van hem mag de oorspronkelijke bezuiniging blijven staan. “In 2013 leken de bezuinigingen goed te zijn. Het was een toekomstvisie, geen droom van de SGP.” De sportclubs hadden ook creatief kunnen zijn, vindt hij. “Zwartewaterland blijft achter bij de opbrengst contributie, zo’n 2,70 euro. De sportclubs hadden ook een verhoging per maand kunnen doorvoeren.” Bovendien, zegt hij, kunnen de leden ook wel wat meer betalen. “Blokfluiten is in Zwartewaterland duurder dan voetballen.”

Coalitiegenoot ChristenUnie staat er anders in. Hij vindt het goed dat in het nieuwe voorstel een deel van de bezuiniging door de gemeente wordt bekostigd. “Het is goed dat de gemeente de verantwoordelijkheid voor sportvelden blijft dragen. Als huisbaas moet je de kosten blijven dragen”, zegt Marc Ooms. “Maar als huurder van een woning ben je tegenwoordig wel zelf aan de beurt bij klein onderhoud.”

De PvdA-fractie staat er nog weer anders in. Het gedeeltelijk schrappen van de bezuiniging gaat hen niet ver genoeg. “Wij zullen tegen dit voorstel stemmen”, merkt fractieleidster Astrid Dijkstra op. Omdat de voetbalclubs geen scherpere prijzen kunnen krijgen door aanbesteding, kunnen zij daar ook geen geld vandaan halen, motiveert ze haar standpunt.

De raad is verdeeld over de verzachte bezuiniging. De stemming erover loopt uit op verwarring. SGP, PvdA, VVD en Gemeentebelangen stemmen tegen, om verschillende redenen. Het voorstel wordt verworpen, met als gevolg dat de oorspronkelijke bezuiniging blijft staan. “Deze uitslag is in strijd met wat de raad beoogde”, stelt burgemeester Bilder vast. Het college gaat zich daarom beraden op de ontstane situatie.

Gepubliceerd door Enrico Kolk

2 thoughts on “Onzeker vervolg voor bezuinigingen Sportclub

 1. Burger van Genemuiden schreef:

  Weer een reactie die kant of wal raakt, als je een boot hebt kun je deze betalen .
  Als je aan de voetbal gaat misschien ook wel, maar voor sommige mensen is dit niet haalbaar, 10 euro is voor sommige gezinnen per lid al te duur, stel je hebt 3 kids op de voetbal …. maar we komen hier niet uit, wel weet ik dat sommige partijen tegen stemmen om een hele andere reden…..
  Op Urk voetbalt bijna iedereen ook al ga je naar de zwaarste kerk van Urk
  Voetbal wordt daar breed gedragen….. hier is de politiek al verdeeld.
  Ik denk dat de clubs maar eens samen moeten gaan zitten met haar leden. En hun duidelijk moet maken welke politieke partijen tegen hun voetbalclub stemmen.
  3000 leden hebben deze clubs gezamenlijk
  , in Genemuiden heeft 1 op de 10 iets met voetbal , sc heeft 1100 leden op 11000 leden.
  Samen delen …. helaas kent de gemeente raad dit niet…..

 2. KB schreef:

  subsidie voor iemands persoonlijke liefhebberij is vreemd. Als je een bootje in de binnenhaven hebt, moet je het zelf betalen, inclusief de ligplaats. Scheiding tussen sport en staat zou het overwegen waard zijn. Kerken moeten ook hun eigen broek ophouden.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500