Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Pole Pole in Tanzania

Geplaatst op: 16 juli 2017

Roelle Oostenbrink vertrok vorige week naar Tanzania. In het Afrikaanse land doet ze geneeskundig vrijwilligerswerk. Dat is een grote droom voor de Genemuidense. Ze ondersteunt artsen bij de zorg voor de Masaai stam. Vanuit Tanzania deelt ze haar eerste ervaringen.

“Daar stond ik dan, op Schiphol, met mijn koffers…….klaar om te gaan! Nadat ik zonder problemen door de douane heen kwam, had ik nog ongeveer 2 uur voordat mijn vliegtuig ging vertrekken. Ik ben dus maar even een kopje thee gaan halen. Achter me in de rij voor het kopje thee, ontmoette ik twee hele aardige vrouwen. Zij waren daar om met hun hele familie naar Zuid-Afrika te gaan en nodigden me uit om bij hun familie te komen zitten. Het was erg gezellig en omdat ze zelf al een keer in Arusha waren geweest en ook vrijwilligerswerk hadden gedaan, hebben ze me veel handige informatie gegeven.

De vlucht ging gelukkig erg goed. Ik werd goed verzorgd en we hebben haast geen turbulentie gehad. Na ongeveer 8 uur kwamen we aan op een heel ander vliegveld dan Schiphol. Het is gewoon 1 klein gebouw van 1 verdieping hoog. Ik moest best wel een tijdje in rij staan voor mijn visum, maar ook dit verliep zonder problemen. Nadat ik mijn visum had en mijn bagage had gepakt ben ik naar buiten gelopen om de mensen van Projects Abroad op te zoeken. Zij hebben mij naar “The Haus” gebracht. Dit is een klein hotel met hele aardige eigenaren. Dit is ook mijn onderkomen voor de komende 4 weken. Er waren al een paar andere vrijwilligers en de dag erna kwam de rest ook.

De dagen die ik er nu op heb zitten zijn zo leerzaam geweest. We hebben al diverse workshop gehad over tropische ziektes en mondzorg. Ook hebben we cursussen gehad over de cultuur die hier heerst en we hebben zelfs al een medische outreach gedaan.

De medische outreach was echt heel leuk en interessant. We deden dit in een weeshuis aan de rand van Arusha. Onze groep werd verdeeld in 3 groepjes; 1 voor de registratie, 1 om mee te kijken met de dokter en 1 groep deelde de nodige medicijnen uit. Je deed mee met elke groep. De medicijnen die ze mee kregen zijn voor hen gratis. Dus ze waren erg dankbaar en wilden allemaal graag komen. Hierna mochten we in een paar huizen van het weeshuis kijken. Daarna hebben we koffie gedronken in een café in Arusha.

De mensen hier zijn zo aardig, positief en relaxed. “They don’t live in the best circumstances, but they just made the best out of it”. Ze zeggen wel dat het buiten de stad erger is, qua armoede en gezondheid, maar dit heb ik nog niet kunnen zien. Het motto hier is: Pole Pole. Het betekent: gewoon rustig, relax, neem alles dag bij dag.

Het eten is hier ook erg anders. Alles is hier zo vers en anders. Op 1 dag hadden we een lunchpakketje mee en er zat een koude omelet met patat erdoor heen in. En op de een of andere manier was dat ook nog eens best lekker.

In totaal is er 1041,00 euro opgehaald!! Iedereen heel erg bedankt voor de donatie. Via het programma gaan we bij veel ziekenhuizen, weeshuizen en scholen langs. Ik zal overal goed om me heen kijken naar de omstandigheden. Hierdoor kan ik zien waar het het hardst nodig is. Hierover waarschijnlijk meer in mijn volgende blog!”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500