Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hasselt in de ban van Hassailt

Geplaatst op: 27 juli 2017

Met een ferme ademstoot in een scheepstoeter opende gedeputeerde Eddy van Hijum donderdagmiddag Hassailt. Dat moeten wat burgemeester Bilder betreft  ‘vier onvergetelijke dagen’ worden. De burgemeester prees ook de inzet van alle vrijwilligers. “Nu het zover is lijkt het vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet. Hieraan is ongelooflijk veel vooraf gegaan.”

Al was het maar de lobby om de jaarlijkse reünie van de Landelijke Vereniging voor Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) weer naar Hasselt te halen. Rotterdam lag bijvoorbeeld nadrukkelijk op de loer om het feest naar de stad te halen. Uiteindelijk kreeg Hasselt toch de voorkeur. “De gemeente heeft ook geweldig voldaan aan onze voorwaarde: een stad moet wat terug doen voor ons erfgoed. Dat is gelukt met een aantal prachtige ligplaatsen”, aldus voorzitter Van der Merk.

Die was ook bij de opening aanwezig en fietste daarna snel terug naar zijn eigen schip. Dat moet ook de grachten worden binnengevaren. Als de opening symbool staat voor de rest van het evenement, gaat Hassailt een doorslaand succes worden. De grachten waren al zeer goed bevolkt met publiek dat de schepen een voor een zag binnenglijden, met de Hasselter Dageraad als eerste. Die werd overigens voortgetrokken door een sleepboot, vanwege problemen met de ‘achteruitrijdmotor’.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500