Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Canadese belevenissen

Geplaatst op: 31 augustus 2017

Tekst en foto's: Erik Eenkhoorn

Erik Eenkhoorn was de afgelopen weken in Canada. Vrijdag vliegt hij terug naar Genemuiden. Hij vertelt nog een keer over zijn belevenissen.

In Canada zijn opvallend veel Nederlanders te vinden. Als je een willekeurige winkel induikt hoor je al snel dat er naast het Engels en Frans ook Nederlands gesproken wordt. Op een kruising in Burgersville, vlakbij ons huisje, staat een klein Hollands winkeltje waar producten worden verkocht van Honig, Mentos en Knorr. “Skrief maar op”, wordt er volgens de caissière veel gezegd bij de kassa, wijzend naar een kaartenbakje. Het is alsof je 50 jaar teruggaat in de tijd. “Op zaterdagmiddag betalen de meesten voor de hele week. Dat is ook makkelijk, als een kind even om een rolletje Mentos gaat, als er ’s avonds kerk is”.

Rijdend met de Jeep over de zandpaden even buiten Norwich zie je op het land allemaal bultjes hooi liggen. Een mooi gezicht zo over het ongelijke landschap. “Kiek, doar e’j d’r weer iene”, klinkt het in de auto. Op het land staat een paardenkar met daarop een een stel Mennonieten, beter bekend als Amish. Jong en oud helpen mee op het land, terwijl de vrouwen met hun dochters de was buiten hangen op hun zo typische wasrekjes.

Als je anderhalf uur verder rijdt zit je in een heel andere omgeving. Je hebt het gevoel dat je in een Amerikaanse film zit. Vier rijstroken staan muurvast, er wordt getoeterd, metershoge gebouwen rijzen naast je op en om dan met twee auto’s naar dezelfde parkeergarage te rijden is een hele kunst. Met de Tomtom en de telefoon zijn we uiteindelijk elkaar weer tegengekomen in de chaos en konden we gaan genieten van het schouwspel wat zich op Toronto Islands afspeelt na zonsondergang. (zie foto hierboven) Een prachtig gezicht op de skyline, vliegtuigen die rakelings over het water scheren om te landen en een verdwaalde reiger op zoek naar vis. Ongetwijfeld één van de romantische plekjes van Canada.

Morgen wacht onze Airbus 310-300 en vliegen we weer naar Holland met een hoofd vol onvergetelijke ervaringen. En of het bij deze keer blijft…. Ik denk van niet…

Gepubliceerd door Erik Eenkhoorn
Van Dijk Containers 500