Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 mei 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De CBO bestaat veertig jaar

Geplaatst op: 8 september 2017

Tekst Erik Driessen, foto Erik Eenkhoorn

Van een ‘burendienst’ voor een zieke buurvrouw tot een omroep met luisteraars in een brede regio rondom Genemuiden. De Christelijke Bejaarden Omroep (CBO) bestaat veertig jaar en dat wordt  op 13 oktober gevierd in De Stadskamp. Voorzitter en man van het eerste uur Herman van de Vegte kijkt terug en blikt vooruit.

“Een buurvrouw van Henk en Willem was ziek en wilde toch graag een concert van Irene in de toenmalige gereformeerde kerk in Hasselt horen. Of de broers niet ‘iets konden regelen’. Toen zijn ze met kabels gaan slepen en konden ze het concert bij haar in de huiskamer brengen”, vertelt Van der Vegte, die zelf niet veel later aansloot na een gesprek met Henk Doosje op de LTS. Dat hij veertig jaar later in een studio in Genemuiden over de geschiedenis van de omroep praat, had hij toen nooit kunnen bedenken.

“We zonden onder meer uit van De Regenboog en maakten op een gegeven moment ook de stap naar Genemuiden. Daar bouwden we een mooie groep luisteraars op. Dat had alles te maken met het enthousiasme van Meente-directeur Van der Stouwe. We mochten uitzenden via de interne geluidsinstallatie, waardoor alle bewoners van De Meente ons konden beluisteren. Ook zonden we toen via de kerktelefoon uit. In de jaren negentig kwam daar via Lokale Omroep Genemuiden de radio bij.”

De eerste tijd zond de CBO uit van zowel Hasselt als Genemuiden. Ook vanuit de Sluziger Schans kwamen uitzendingen. “Het leukste was en is het contact met het publiek. Vanaf het begin bezochten we onze luisteraars bijvoorbeeld op de verjaardagen. Nog steeds zenden we elke woensdagavond en zaterdagavond uit. Het verzoekplatenprogramma is nog steeds een heel belangrijk programma. Aan de verzoeken merken we dat we worden beluisterd in een brede regio rondom Genemuiden en Hasselt. Ook uit Staphorst, Rouveen, IJsselmuiden en Kampen krijgen we veel reacties.”

‘Dichtbij de mensen’ vindt de CBO belangrijk en juist dat staat een onder druk. De lokale omroepen moeten opgaan in streekradio. Het is het grootste zorgpunt van de CBO, dat uitzendt op de frequentie van ZwartewaterFM. “Als die samengaat met andere omroepen, komen we verder van ons publiek af te staan. Afstandelijkheid past niet bij onze omroep. En ik denk niet dat medewerkers dertig kilometer willen rijden voordat ze in de studio zijn. Wij denken daarom na over een oplossing voor de toekomst. Internetradio zou dat kunnen zijn.”

Voor de bijeenkomst in De Stadskamp zijn oud-medewerkers, luisteraars en organisaties welkom.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500